Şeful guvernului francez, Elisabeth Borne, a demisionat. Ce a spus Emmanuel Macron

Publicat: 08 ian. 2024, 20:39, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Şeful guvernului francez, Elisabeth Borne, a demisionat. Ce a spus Emmanuel Macron

Premierul francez, Elisabeth Borne, a demisionat în urma tensiunilor politice legate de imigrație.

Premierul francez Elisabeth Borne și -a prezentat luni demisia președintelui Emmanuel Macron, după mai puțin de doi ani în funcție.

Demisia lui Borne vine în urma tensiunilor politice recente legate de legislația controversată în materie de imigrație susținută de Macron pentru a consolida capacitatea guvernului de a deporta unii străini, printre alte măsuri.

De asemenea, vine pe fondul unor rapoarte că Macron este gata să-și remanieze echipa de vârf înainte de alegerile europene care vor avea loc la sfârșitul acestui an.

Borne a fost numit în mai 2022 după realegerea lui Macron pentru un al doilea mandat și a fost a doua femeie prim-ministru a Franței.

Într-o declarație pe platforma de socializare X, președintele a spus: „Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în slujba Națiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi. Ați implementat proiectul nostru cu curajul, angajamentul și determinarea femeilor de stat. Din toată inima, mulțumesc.”

Declarația din biroul lui Macron a mai spus că Borne va continua să se ocupe zilnic de problemele interne până la numirea unui nou guvern.

Printre cei citați ca potențiali candidați pentru a-l înlocui pe Borne se numără ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, și ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, în vârstă de 37 de ani, dintre care oricare ar fi cel mai tânăr prim-ministru al Franței.

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire și fostul ministru al Agriculturii Julien Denormandie au fost, de asemenea, menționați de experți ca posibile opțiuni.

Schimbarea de prim-ministru nu va duce neapărat la o schimbare a orientării politice, ci mai degrabă va semnala dorința de a trece dincolo de reformele pensiilor și de imigrare și de a se concentra pe noi priorități, inclusiv atingerea angajării depline.

Speculațiile cu privire la o remaniere guvernamentală au fost răspândite în săptămânile de când adoptarea restrânsă în parlament a regulilor înăsprite de imigrație a scos la iveală fisuri profunde în majoritatea centristă a lui Macron. Macron însuși a promis o nouă inițiativă politică.

În Franța, sondajele de opinie arată că partidul lui Macron îl urmărește pe cel al liderului de extremă dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt până la zece puncte înaintea votului din iunie.

<p>Elisabeth Borne a fost în rolul de prim-ministru mai puțin de doi ani </p>
Elisabeth Borne a fost în funcția de prim-ministru mai puțin de doi ani(AP)

Guvernul francez, condus de Borne, s-a chinuit să facă față unui parlament mai turbulent pentru a adopta legi de când și-a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după ce Macron a fost reales pentru un al doilea mandat în 2022.

Consilierii președintelui spun că a reușit să treacă de cele mai provocatoare părți ale manifestului său economic în primul an și jumătate din al doilea mandat, în ciuda lipsei unei majorități absolute, și că reformele viitoare, de exemplu în educație și eutanasie, vor fii mai consensual.

Dar decizia lui Macron de a folosi puterile executive anul trecut pentru a trece o majorare contestată a vârstei de pensionare la 64 de ani a declanșat săptămâni de proteste violente.