Șeful Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în dizgrația lui Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, vrea să schimbe șeful unei instituții cheie din această perioadă dintr-un motiv incredibil.

Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a intrat în colimatorul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, din cauza amatorismului managerial al acestuia. Pe data de 12 martie 2022, Adrian Câciu spunea, în contextul pachetului de măsuri decis de coaliție, că „inflația a încetinit puternic” în România în urma ordonanței emise de Guvern pentru plafonarea prețurilor la energie și că „dacă la început se discuta despre o inflație cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul”.

Numai că a doua zi, INS a anunțat că rata inflației din România a trecut de pragul de 10%, atingând, în luna martie, 10,2%, adică nu este cu o singură cifră. Când a aflat de anunțul INS, Adrian Câciu a luat foc și a cerut premierului să-l schimbe pe șeful INS, Tudorel Andrei, pe motiv că nu l-a informat despre rata de inflație pe luna martie.

Numai că prin această ieșire, ministrul Finanțelor a demonstrat că habar nu are cum funcționează relația dintre ministerul pe care-l conduce și INS. Dacă ar fi întrebat la INS despre rata de inflație pe martie cu siguranță i s-ar spus și, în același timp, ar fi aflat că INS trebuie să raporteze aceste date la Eurostat și după ce comunică Eurostatul, datele pot fi date publicității și de INS.

Dacă solicitarea ministrului de Finanțe va fi pusă în aplicare, adică să fie demis Tudorel Andrei, tot procesul de recensământ va fi aruncat în aer pe motiv că înlocuirea acestuia cu un om politic ar bloca INS pentru că noului venit îi va trebui luni de zile să înțeleagă cum funcționează această instituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole