Șeful ONU, apel la maximă prudență după atacul Iranului asupra Israelului: ”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”

Publicat: 15 apr. 2024, 09:22, de Cezar Andrei, în Internațional , ? cititori
Șeful ONU, apel la maximă prudență după atacul Iranului asupra Israelului: ”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”
Șeful ONU, apel la maximă prudență după atacul Iranului asupra Israelului: ”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis, duminică, un mesaj ferm către membrii Organizației de a nu încerca să provoace o escaladare a tenisiunilor prin acțiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce SUA au avertizat Consiliul de Securitate că vor depune eforturi pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere în urma atacului de sâmbătă seara împotriva Israelului.

Guterres le-a transmis statelor membre că folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice aoricărui stat este interzisă de Carta ONU, condamnând, de asemenea, atacul Iranului asupra Israelului.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă. Acum este momentul să dezamorsăm şi să dezescaladăm situaţia”, a declarat Guterres la reuniunea convocată după atacul Iranului, potrivit News.ro.

Citește și: Iranul dezvăluie amănunte ale operațiunii ‘limitate’ împotriva Israelului: SUA, informate în prealabil

Statele Unite, prin vocea adjunctului ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, au cerut organismului format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului. Wood a precizat că membrii Consiliului de Securitate au obligația de a nu lăsa acțiunile Teheranului fără răspuns.

„În zilele următoare, şi în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Naţiunile Unite”, a spus el, fără a oferi detalii. „Permiteţi-mi să fiu clar: dacă Iranul sau împuterniciţii săi vor întreprinde acţiuni împotriva Statelor Unite sau acţiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi tras la răspundere”, a spus el.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că acţiunea ţării sale a fost necesară şi proporţională şi a precizat că, deşi Teheranul nu urmăreşte o escaladare sau un război în regiune şi nu are intenţia de a se angaja într-un conflict cu SUA, îşi reafirmă dreptul de a se apăra.

„Dacă SUA iniţiază operaţiuni militare împotriva Iranului, a cetăţenilor săi sau a securităţii şi intereselor sale, Iranul îşi va folosi dreptul său inerent de a răspunde în mod proporţional”, a spus el.

Iranul a lansat sâmbătă un atac împotriva Israelului cu drone și rachete. Atacul a fost un răspuns la presupusa lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanţi de top ai Gardienilor Revoluţiei şi a venit după luni de confruntări între Israel şi aliaţii regionali ai Iranului, declanşate de războiul din Gaza.