Șeful Poliției Animalelor a explicat care este primul lucru pe care trebuie să-l faci când găsești un animal în pericol

Publicat: 23 feb. 2021, 12:39, de Andreea Borcilă, în SOCIAL , ? cititori
Șeful Poliției Animalelor a explicat care este primul lucru pe care trebuie să-l faci când găsești un animal în pericol
politia animalelor

Șeful Poliției Animalelor, Daniel Radu, a precizat care este primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când găsim un animal aflat în pericol. O veste bună constă în noua legislație care îi poate permite polițistului să transfere animalul din starea critică în care se află în alte locații pentru a primi îngrijiri.

„Dacă vorbim despre o situație de urgență, în care este imediat necesară înștiințarea structurii, apelarea se face prin numărul unic de urgență 112, aplicabil pentru toate urgențele de la nivel național. Dacă este vorba despre o situație cu animale aflate în dificultate, dar non-urgentă, cetățenii au la dispoziție celelalte căi de notificare, respectiv prin sesizare directă la sediile Poliției, prin e-mail sau contactare directă a polițiștilor din teren”, a precizat Daniel Radu într-un interviu acordat pentru DCnews.

Structura Poliției Animalelor, aflată în subordinea Ministerului de Afaceri Interne (MAI), dispune inclusiv de medici veterinari, cu expertiză în a stabili preluarea animalului din starea critică în care se află.

„Cetățenii trebuie să știe că această structură este la început de drum, care ne așteptăm să fie anevoios, dar pe care îl parcurgem cu pași repezi. Suntem operaționali, numeric suntem prevăzuți în așa fel încât să acoperim problematica la nivelul fiecărui județ. Elementul de noutate este adus de legislația nou adoptată, ordinul de plasare.

Practic, în momentul în care polițistul constată că un animal se află într-o stare de pericol, are instrumentul legal să îl extragă din starea respectivă și să îl încredințeze unui serviciu specializat constituit la nivelul consiliilor județene, unde poate primi îngrijirea de care are nevoie”, a explicat șeful Poliției Animalelor.

Ce rol are Poliția Animalelor

Senatorul Marius Marinescu a declarat, pentru sursa citată, misiunile pe care le are de îndeplinit noua structură înființată. Astfel, Poliția Animalelor se va ocupa de:

  • prevenirea, depistarea și sancționarea persoanelor care săvârșesc cruzimi asupra animalelor;
  • prevenirea și sancționarea exemplară celor care nu sterilizează animalele și le abandonează;
  • sancționarea autorităților, consiliilor județene și municipale, care nu au înființate adăposturi;
  • sancționarea dură a traficanților de animale, în special câini și pisici, precum și a braconierilor;
  • înființarea registrului unic de evidență a celor care au comis cruzimi asupra animalelor;
  • educarea copiilor în școli în spiritul iubirii pentru lumea necuvântătoarelor;
  • obligarea televiziunii și radiodifuziunii naționale de a promova teme de protecție a animalelor prevăzute în Legea de protecție a animalelor;
  • prevenție prin scop utilitar – campanii de adopții și de dresat câini în scopuri terapeutice, salvare a sinistraților în caz de cutremure sau inundații, promovarea de dresaj.

Citește și: