Sfântul Gheorghe, ocrotitor al Forțelor Terestre, patron al multor țări și orașe ! Câți români se sărbătoresc astăzi?

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în fiecare an, la data de 23 aprilie. Reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, Sfântul Gheorghe a rămas peste veacuri ca model de curaj în lupta cu diavolul.

Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale lui Ștefan cel Mare. Sfântul Gheorghe era ocrotitorul armatei domnului moldovean. Steagul îl înfățișa pe o parte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei, șezând pe un tron domnesc și având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se aflau doi îngeri ai Domnului, care țineau în mâini o sabie și o coroană. Drapelul de luptă al domnitorului este unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice și liturgice păstrate și în zilele noastre. Forțele Terestre ale Armatei Române se bucură în continuare de patronajul spiritual al Sfântului Mare mucenic Gheorghe.

Sfântul Gheorghe este și patron al multor țări și orașe

În conștiința populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Sf. Gheorghe.

Georgia și-a luat numele de la acest sfânt și regii Angliei, începând cu Richard Inimă de Leu, l-au dorit ca patron al casei regale și al țării lor.

Și împăratul Constantin a ridicat o biserică în cinstea lui, la Constantinopol. Chiar și între popoarele slave, figura sa este foarte cunoscută.

Astăzi, sunt multe biserici catolice și ortodoxe dedicate lui în diferitele părți ale lumii. Mormântul Sfântului Gheorghe este în localitatea Lida din Israel.

Câți români își serbează ziua pe 23 aprilie și ce nume poartă?

Peste un milion de români își serbează duminică, de Sfântul Gheorghe, onomastica, potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conform sursei citate, 1.057.378 de cetățeni români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Dintre aceștia 684.178 sunt bărbați, iar 373.200 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe (424.268), George (158.802) și Georgian (29.020).

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana (154.632), Georgeta (118.103), Ghiorghița (25.485) și Gina (21.288).

Alte persoane cu nume mai rar întâlnite care se serbează de Sfântul Gheorghe ar mai fi: Gheo(2), Gyuri(41), Gheorge (45), sau femei cu numele Gheorgeta (39)

 Gheorgheta (110) ori Giorgica (162).

La mulți ani tutror ce poartă numele Sfântului Mare mucenic Gheorghe!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...