Sicilia, zguduită de furia vulcanilor. Aeroportul din Catania, închis

Publicat: 05 iul. 2024, 14:10, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Turism , ? cititori
Sicilia, zguduită de furia vulcanilor. Aeroportul din Catania, închis
Foto: Facebook

Aeroportul din Catania, Sicilia, a fost închis vineri, din cauza unei erupţii a vulcanului Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa. Cenuşa expulzată în urma erupţiei s-a răspândit în spaţiul aerian, până la mari altitudini, primejduind traficul. Totodată, activitatea vulcanică de pe insula italiană Stromboli (sud) a determinat autorităţile să ridice, joi seara, nivelul de alertă de la portocaliu la roşu (cel mai înalt),

„Pista este inutilizabilă din cauza unor căderi masive de cenuşă vulcanică. Prin urmare, sosirile şi plecările sunt suspendate”, a anunţat compania care gestionează aeroportul din Catania, într-un comunicat.

Zborurile ar urma să fie reluate la ora locală 15:00 (13:00 GMT), a estimat compania.

Cu o altitudine de 3.324 de metri, Etna a intrat în erupţie frecvent în ultimii 500.000 de ani. În ultimele zile, craterul său central a expulzat fluxuri de lavă şi nori de cenuşă care au afectat aeroportul din Catania, situat în aval.

Coloanele de cenuşă au atins o înălţime de 4,5 kilometri, a comunicat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), joi, pe reţeaua socială X.

Imaginile publicate pe reţelele sociale vineri arată străzile din centrul Cataniei acoperite de straturi groase de cenuşă neagră, care au provocat încetiniri ale traficului.

Etna erupe din nou

Autorităţile italiene au emis, de asemenea, o alertă roşie pentru un alt vulcan, Stromboli, care domină insula cu acelaşi nume din Insulele Eoliene (în nordul Siciliei), a cărui erupţie a generat nori importanţi de cenuşă.

Milioane de pasageri tranzitează anual Aeroportul Internaţional din Catania, care deserveşte partea estică a Siciliei, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia.