Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, anunță modernizarea asistenței sociale: „Continuăm împreună!”

Publicat: 26 mart. 2024, 22:11, de Vasile Bahrim, în SOCIAL , ? cititori
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, anunță modernizarea asistenței sociale:
ministrul muncii

Camera Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege care vizează modificarea unor acte normative din domeniul asistenței sociale.

Guvernul reformează astfel serviciile sociale, punând bazele unui sistem modern, transparent și orientat către nevoile cetățenilor.

Impuls pentru încredere și solidaritate socială

Proiectul, a cărui dezvoltare a început pe 7 septembrie 2023, când a fost prezentat în primă lectură în ședința de Guvern, vizează îmbunătățirea a șase acte normative.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a subliniat importanța acestei inițiative.

”Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în procesul de elaborare a noii legi: organizații neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, reprezentanți ai cultelor religioase, mediul universitar, organizații patronale și sindicale, UNICEF, Banca Mondială. Acest proiect este un rezultat important, dar trebuie să continuăm munca împreună în procesul de implementare a reformei asistenței sociale și regenerarea încrederii”.

Schimbări majore

Proiectul de lege aduce modificări semnificative în cadrul sistemului de asistență socială, între care:

-Întărirea asistenței sociale la nivel comunitar – legea propune o mai bună integrare și susținere a serviciilor sociale în comunitățile mici;

-Transparentizarea finanțării – se schimbă modul de finanțare a serviciilor sociale, adoptând principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”;

-Consolidarea rolului inspectorului social – capacitatea funcțională a Inspecției Sociale este întărită, asigurând o monitorizare eficientă a furnizorilor de servicii sociale;

-Noi reglementări pentru furnizorii de servicii – aceștia vor beneficia de consiliere gratuită pentru a înțelege mai bine obligațiile legale

Totodată, funcționarea acestora fără licență va fi sancționată penal, cu amenzi care pot ajunge până la 100.000 de lei.

Perspective

Cu aceste schimbări, ministerul de resort speră la îmbunătățirea substanțială a calității și accesibilității serviciilor sociale, precum și la o regenerare a încrederii publice în sistemul de asistență socială.

Registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare și revizuirea registrului electronic unic al serviciilor sociale sunt alte măsuri care vor contribui la eficientizarea și transparentizarea acestui sector vital.

Următorii pași

După adoptarea de către Camera Deputaților, proiectul de lege trece în faza promulgării.

Acesta reprezintă un important pas înainte în direcția reformei asistenței sociale din România, esențială pentru binele comunității și pentru sprijinirea celor mai vulnerabili membri ai societății.

Implementarea acestor schimbări reprezintă cheia succesului în regenerarea încrederii și solidarității în rândul românilor.