Sindicatele din Germania cer stimulente de 50 de miliarde de euro pentru sectorul construcțiilor

Publicat: 24 sept. 2023, 17:15, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Sindicatele din Germania cer stimulente de 50 de miliarde de euro pentru sectorul construcțiilor

În fața reuniunii programate pentru luni cu Guvernul german, pentru a aborda deficitul de locuințe, federația sindicală IGBAU și-a reafirmat solicitarea pentru un pachet de stimulente de 50 de miliarde de euro (53,3 miliarde de dolari) pentru sectorul construcțiilor. Președintele Robert Feiger a subliniat că, deși programele de stimulare economică au avut succes recent, este acum momentul pentru noi măsuri, deoarece sectorul construcțiilor a fost afectat semnificativ de dobânzi ridicate și creșterea costurilor cu materialele în ultimele luni.

IGBAU a avertizat că construcția de locuințe se confruntă cu riscul falimentului, iar guvernul nu a reușit să îndeplinească obiectivul de a construi 400.000 de apartamente pe an. Datele din sectorul construcțiilor se deteriorează în condițiile creșterii populației.

Luni, cancelarul german Olaf Scholz va participa la o conferință dedicată situației din domeniul locuințelor, în care se vor analiza potențiale măsuri pentru sprijinirea sectorului construcțiilor și abordarea problemei deficitului de locuințe.

Asociația orașelor și municipalităților din Germania (DStGB) a solicitat, de asemenea, măsuri urgente la această reuniune. Printre aceste măsuri se numără accelerarea procedurilor de planificare și aprobare pentru construcția de locuințe, limitarea costurilor cu construcțiile și consolidarea investițiilor în sectorul construcției de locuințe. De asemenea, sunt necesare scutiri fiscale atât pentru construcțiile noi, cât și pentru renovarea clădirilor existente.

Conform datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), prețurile locuințelor din Germania au înregistrat cel mai sever declin din 2000 în trimestrul al doilea din 2023. Situația a fost cauzată de majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele, care au afectat piața imobiliară din cea mai mare economie europeană.

Prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut în ritm anual cu 9,9%, cel mai sever declin înregistrat de la începutul publicării datelor în 2000. Scăderile au fost semnificative în orașele mari, cum ar fi Berlin, Hamburg și Munchen, iar prețurile locuințelor pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,6%.

Dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în Germania timp de un deceniu, dar majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele de construcții au dus la scăderea prețurilor și la intrarea în insolvență a unor dezvoltatori. Autorizațiile de construcții pentru apartamente au scăzut cu 31,5% în iulie 2023 față de aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce prețurile construcțiilor au crescut cu aproape 9%.