Singurul loc din România în care este țesut borangicul în mod natural

Singurul loc din România în care se obţine borangic și unde se ţese în mod tradițional se află la Stoeneşti în judeţul Vâlcea. Borangicul este firul natural de mătase țesut de larve de fluturi, hrănite cu frunze de dud.

Meșterul popular Cristina Niculescu este cea care a salvat de la dispariție ia și marama de bornagic. Cristina Niculescu din Stoenești Vâlcea a ținut morțiș să „rămână în viață” borangicul – mătasea naturală 100% românească pe care obține și apoi o țese la război în atelierul propriu. „Nebunia” – cum numește pasiunea pentru borangic – a început în urmă cu 20 de ani, când nu știa absolut nimic despre creșterea viermilor de mătase. A învățat din greșeli, iar acum, după ani de trudă, știe totul despre cum se obține firul de borangic.

Ia de borangic țesută la Stoenești a ajuns peste tot în lume. De aceea, atunci când vorbește despre cămașa cu altiță, ochii Cristinei Niculescu se umplu de lacrimi, potrivit Europa FM. Se mândrește că este româncă și că a salvat de la dispariție ia și marama de borangic

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole