Sistemul sanitar – un dezastru!

Spitalul Panduri, astăzi 16 aprilie 2021. Secolul 21, București, România, Uniunea Europeană. O femeie în vârstă așteaptă de la ora 6.00 dimineața să fie primita în spital. A venit tocmai din provincie pentru că urmează să fie internată și operată.

Dar până la ora 8.00, când se deschide spitalul, femeia este ținută în stradă. Stă în picioare pe trotuar cu un aer resemnat. Nu o întreabă nimeni dacă are nevoie la toaletă sau dacă măcar vrea să se așeze undeva, cât de cât decent.
Se face ora 8.00 și în sfârșit este lăsată să intre în incinta spitalului. Este trimisă în zona de triaj de unde urmează să fie direcționată spre medicul care a programat-o. Cel puțin așa crede ea. Numai că ajunsă aici, un medic rezident îi spune că doctorul care o chemase nu vine la serviciu două zile. Fără alte explicații. Doamna în vârstă se uită stupefiată și nu știe ce să facă. Trebuie să se întoarcă acasă, în provincie. Nu știe când va mai fi chemată din nou. Iar testul COVID, pe care îl plătise, este valabil doar 72 de ore. Resemnată se îndreaptă cu pași poticniți spre ieșirea din spital. Nu mai are putere nici măcar să protesteze.

Tot spitalul Panduri și tot astăzi 16 aprilie 2021, ora 8.00 dimineața. Un bătrân vine să își facă analizele. Și el ar urma să fie operat. Cel puțin așa spera. Nu a mâncat nimic, pentru că așa i s-a spus. Așteaptă și la ora asta, ora 10.00, să fie chemat de asistente. Dar acestea trec pe lângă el și nu îl bagă în seama. Nici nu știe daca trebuie să mai stea sau să plece acasă. Mai sta totuși puțin, că poate… cine știe… îl cheamă doamna asistentă.

Asta este sistemul de sănătate lăsat în urmă de Vlad Voiculescu, dar și de alții care au condus Ministerul Sănătății înaintea lui. Și nu pare că sunt șanse ca situația să se îndrepte, iar sistemul sanitar românesc să depășească Evul Mediu în care zace acum, deși România, țară membră UE și NATO, a ajuns în secolul 21. Cel puțin așa arată calendarul, pentru că realitatea demonstrează altceva.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...