Slovenii votează și pentru trei referendumuri, odată cu europarlamentarele

Publicat: 09 iun. 2024, 14:35, de George Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Slovenii votează și pentru trei referendumuri, odată cu europarlamentarele

Slovenii care s-au prezentat la urne, duminică, 9 iunie, vor vota nu doar pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru trei referendumuri, privind legalizarea canabisului, recunoașterea eutanasiei și restructurarea parlamentului.

Politicienii se așteaptă la o prezență mare la urne, dar experții în democrație din această țară sunt mai degrabă sceptici. În 2019, prezența la vot în Slovenia a fost printre cele mai scăzute, la nivelul Uniunii Europene.

În campania pentru alegerile europene din Slovenia s-a pus accent pe probleme cum ar fi sănătatea, economia, agenda verde, iar politicienii se așteaptă la o implicare mai mare a votanților.

În acest an, sondajele indică faptul că prezența la urne ar putea fi mai mare, de până la 40  la sută.

Un subiect important, sensibil, din campanie a fost și recunoașterea statului Palestina.

Politicienii se luptă pentru 9 locuri în Parlamentul European.

Spre deosebire de sondajele anterioare, care prevedeau o victorie clară a Partidul Democrat Sloven, noile sondaje sugerează acum că acesta, dar și partidul Mișcarea pentru Libertate ar putea obține câte trei locuri. Analiștii consideră că alegerile europene de duminică ar putea fi primul test serios pentru actualul guvern.

„Recunoașterea Palestinei a fost subiectul principal al discuțiilor. Au existat mici diferențe chiar și în cadrul coaliției de guvernare. Cu toții doreau să recunoască (n.r. – Palestina), însă nu toată lumea din cel mai mare partid, Mișcarea pentru Libertate, era pentru recunoașterea deplină. Partidul social-democrat al ministrului de externe Tanja Fajon era în favoarea unei recunoașteri rapide. În cadrul guvernului existau rivalități cu privire la Palestina. Pe de altă parte, opoziția se opune foarte tare acestei idei”, comentează corespondenții de presa locali.