Softul pentru recalcularea pensiilor, funcțional. Care sunt documentele ce le aduc românilor venituri mai mari

Publicat: 20 mai 2024, 11:51, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Softul pentru recalcularea pensiilor, funcțional. Care sunt documentele ce le aduc românilor venituri mai mari
sursa foto: Google

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu anunță că softul pentru recalcularea pensiilor este gata de funcționare. Acesta va fi utilizat la recalcularea din luna septembrie a acestui an. Oficialul a explicat și care sunt documentele pe care românii trebuie să le pună la dosar, astfel încât să primească venituri mai mari.

Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare

Simona Bucura-Oprescu transmite că softul pentru recalcularea pensiilor a fost optimizat și poate fi, de acum, utilizat la Casa de Pensii, care începe procesul la finalul lunii mai. Vara aceasta, toți românii vor primi acasă plicul cu decizia luată în ceea ce privește majorarea veniturilor.

Mai mult, până în septembrie, la ei vor ajunge și taloanele cu suma actualizată. De la ministrul Muncii aflăm că nicio pensie nu va scădea în urma recalculărilor, pentru că se va menține cuantumul cel mai favorabil pentru cei aflați în cauză.

Indemnizațiile vor fi recalculate pentru fiecare român în parte, indiferent de perioada în care s-a pensionat. Nu se modifică vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual, iar punctul de pensie va fi, începând din toamnă, 2.032 lei

„Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie. Sunt adesea intrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate. CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și impreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare.

La sfârșitul lunii mai începe acest proces iar plicurile cu decizile de racluclare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate.

Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată.

Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Documentele care aduc mai mulți bani la pensii

Simona Bucur-Oprescu a dezvăluit și care sunt documentele de care românii au nevoie pentru a beneficia de majorare. Dacă acestea nu sunt atașate la dosar, pensiile nu vor suferi nicio modificare.

Astfel, este vorba despre adeverințele care atestă că au plătit contribuții către stat și au avut acord global, respectiv sporuri nepermanente sau al 13-lea salariu.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept.

Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai explicat ministrul Muncii.

Conform noii legi a pensiilor, există mai multe categorii de români care primesc puncte în plus la pensie:

– cei care au terminat facultate, masterat

– cei care au făcut armata

– cei care au luat sporuri, prime, premiii

– cei care au făcut ore suplimentare

– mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani

– cei care au peste 25 de ani contributivi