Sorin Cîmpeanu: Rată de promovare de 73,3% la Bacalaureat

Rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 73,3% promoţie curentă şi promoţiile anterioare, cea mai bună din ultimii zece ani, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

„Aş vrea să încep prin a felicita toţi cei 89.000 de candidaţi reuşiţi la examenul de Bacalaureat în această sesiune, înainte de contestaţie. Anul trecut am avut 86.000 de candidaţi reuşiţi, cu aproape 3.000 mai puţini. Mai exact 2.928, deşi anul trecut au fost mai mulţi candidaţi înscrişi cu 7.211. Rata de promovare este de 73,3% promoţie curentă şi promoţii anterioare. Este cel mai ridicat nivel de promovare judecând după anii începând cu 2013, în ultimii zece ani, înainte de contestaţii”, a spus Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, au promovat prima sesiune a Bacalaureatului 78,3% din elevii din promoţia curentă şi 32,1% din promoţii anterioare.

Cele mai ridicate rate de promovare au fost înregistrate în Cluj – 85,1%, Iaşi – 81,7%, Galaţi – 81,6%, Brăila – 81,3%. Bucureşti a avut o rată de promovare de 77,4%.

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare: Ilfov – 47%, în creştere cu aproape 6% faţă de anul trecut, Giurgiu – 55%, Călăraşi – 53%.

„Toate aceste trei judeţe au număr mic de candidaţi la examenul de Bacalaureat – circa 1.000 de candidaţi. În rural avem o rată de promovare de 69,2%, iar în urban de 82,7%. (…) Îi felicit şi pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media zece. În top conduce Bucureştiul cu 30 de note de zece, Prahova – 15, Galaţi şi Vâlcea câte nouă note de zece, Cluj şi Iaşi au câte opt note de zece”, a spus ministrul.

El a menţionat că evaluarea digitală s-a derulat foarte bine în judeţul Călăraşi.

Sorin Cîmpeanu a declarat că subiectele au fost concepute „foarte corect”, fiind corelate cu competenţele corespondente.

„De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, pentru note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru note de peste 9”, a spus ministrul Educaţiei.

Acesta a susţinut că rezultatele se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au eliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

„Începând de anul viitor o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a”, a arătat ministrul Educaţiei.

El a spus că nu este normal să existe licee „mozaic” şi a susţinut că fiecare liceu trebuie să îşi „asume” filiera.

„Avem acele licee mozaic. La Liceul Pedagogic avem şi clase de alimentaţie publică. Ceea ce, o spun cu toată răspunderea, nu este normal. Fiecare liceu trebuie să îşi asume filiera. Trebuie să îşi dezvolte resursa umană, infrastructura şi toate eforturile pentru a obţine rezultate pe o anumită filieră. Aceste licee numite mozaic vom face o analiză amănunţită. Sunt licee în care rata de promovare se dovedeşte a fi scăzută şi foarte scăzută”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, rezultatele unui chestionar de satisfacţie sunt „covârşitoare” în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori.

„Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel naţional evaluarea digitală”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că anul acesta examenele naţionale au fost mult mai bine organizate, iar procentul notelor schimbate în urma contestaţiilor va fi mai mic decât anul trecut.

„Anul acesta faţă de anul trecut examenele naţionale au fost mult mai bine organizate. (…) Sunt convins că procentul notelor schimbate în urma contestaţiilor va fi mai mic anul acesta decât anul trecut. Vor exista cu siguranţă note schimbate în urma contestaţiilor, dar într-o pondere mai scăzută anul acesta decât anul trecut”, a spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a afirmat că vor fi analizate chiar începând de luni acele şcoli care au obţinut rezultate „mult sub medie”.

„Au fost şcoli care nu au avut niciun candidat reuşit la examenul de Bacalaureat şi în câteva zile vom avea şi situaţia privind cauzele neînscrierii la examenul de Bacalaureat. (…) Ne vom apleca cu o atenţie specială asupra acelor şcoli care nu au avut reuşiţi la Bacalaureat. (…) Am spus că refuz să cred că avem colegi atât de cinici încât să nu permită accesul în examenul de Bacalaureat pentru a nu avea, să spunem, această situaţie în care din cei înscrişi nu promovează niciunul. Refuz să cred, dar totuşi ne vom uita cu atenţie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a spus că Bacalaureatul ar putea fi schimbat cel mai devreme începând din anul 2027, după adoptarea proiectului de lege care implementează concluziile proiectului „România Educată”.

„Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a IX-a. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile „România Educată” vom anunţa acest lucru şi în 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat”, a arătat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...