Spectacol dedicat Zilei Naţionale a României, la Opera Naţională Bucureşti

Un spectacol dedicat Zilei Naţionale a României va avea loc la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 decembrie, de la ora 18:30, în Foaierul Galben.

În programul serii, anunţă instituţia, se vor regăsi un recital de piese româneşti în interpretarea mai multor solişti acompaniaţi de pian şi „Dixtuorul pentru suflători în Re major op. 14”, de George Enescu, în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

Recitalul de piese româneşti va fi susţinut de soliştii Simonida Luţescu (soprană), Sorana Negrea (mezzosoprană), Mihaela Stanciu (soprană), Ion Dimieru (bas), Daniel Filipescu (bariton) şi Liviu Indricău (tenor), acompaniaţi de pianista Monica Gemene.

Dixtuorul sau Decetul în Re major pentru instrumente de suflat, op.14, a fost compus de George Enescu în 1906. Vor interpreta Nicoleta Amzulescu şi Luiza Cîrlan la flaut, Lucia Petroianu la oboi, Adrian Luncanu la corn englez, Cristian Petrişor şi Ştefan Voinic la clarinet, Zoltan Karpatti şi Alin Danilă la fagot şi Mihai Adetu şi Andrei Pavel la corn francez.

Prima mişcare este în formă de sonată, cu prima temă anunţată de flaut şi urmată de o temă de tranziţie cântată de corn şi fagot, care conduce la o temă a doua lirică, enunţată de cornul englez. Mişcarea lentă se deschide cu o temă melodioasă, cântată la octavă de oboi şi corn englez, în timp ce secţiunea centrală – care ţine de Scherzo – este dominată de flaut, cu o melodie uşoară căreia i se va alătura, în secţiunea finală, tema principală a mişcării. Ultima parte este în formă de rondo-sonată în care materialul sonor este ocazional tratat modal, sugerând influenţe româneşti în limbajul muzical utilizat. Simfonic ca şi caracter, Dixtuorul evită monotonia prin utilizarea variată şi pricepută a instrumentelor pentru care este compus.

Biletele pot fi cumpărate de pe tickets.operanb.ro şi de la casa de bBilete a Operei Naţionale Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...