Statele UE au plafonat prețurile petrolului rusesc la 60 de dolari per baril

Uniunea Europeană a convenit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc livrat pe mare la 60 de dolari pe baril. Rusia, pe fondul atacului său din Ucraina, a avertizat că un plafon al preţului petrolului ar putea face ravagii pe pieţele energetice şi ar putea împinge preţurile mărfurilor şi mai sus.

Anunţul vine după ce grupul G7 de economii avansate a convenit în septembrie să impună o limită pentru ţiţeiul rusesc transportat pe mare şi, prin urmare, să limiteze veniturile pe care Kremlinul le obţine din vânzări.

Cu toate acestea, detaliile despre cum ar funcţiona plafonul în practică au fost dezbătute şi discutate de la acel moment.

Rusia, pe fondul atacului său din Ucraina, a avertizat că un plafon al preţului petrolului ar putea face ravagii pe pieţele energetice şi ar putea împinge preţurile mărfurilor şi mai sus.

Limita de preţ va fi revizuită în mod regulat pentru a-şi monitoriza ramificaţiile pieţei, dar ar trebui să fie „cu cel puţin 5% sub preţul mediu de piaţă”, se arată într-un document UE cu detalii despre plafon.

Negocierile au fost îngreunate de Polonia, miniştrii de la Varşovia examinând, dar apoi fiind de acord cu mecanismul de ajustare de 5%. Un anunţ oficial este aşteptat duminică.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,10 dolari, sau cu 1,1%, la 85,87 dolari pe baril până la ora 18:07 GMT, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 77 de cenţi, sau cu 0,9%, la 80,47 dolari pe baril.

Ambele contracte au intrat şi ieşit din teritoriu negativ, vineri, dar se îndreaptă spre primele câştiguri săptămânale, cele mai mari din ultimele două luni, de aproximativ 2% şi, respectiv, 5%, după trei săptămâni consecutive de scăderi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...