Strategia națională 2021-2027 privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost finalizată

Publicat: 23 nov. 2021, 20:00, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Strategia națională 2021-2027 privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost finalizată
Scaun cu rotile

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a finalizat Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2021-2027, potrivit unui comunicat remis marţi de instituţie.

Finalizarea documentului este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, realizat cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale, conform ANDPDCA.

Proiectul a debutat pe 25 ianuarie 2019 şi s-a derulat până marţi, 23 noiembrie, beneficiind de o finanţare totală în valoare de 9,689 milioane de lei, din care 8,137 milioane de lei cofinanţare din partea Uniunii Europene.

Conferinţa de închidere a proiectului a avut loc marţi, acesta fiind primul proiect major finalizat de către ANDPDCA în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi.

Obiectivul general al proiectului este acela de a face funcţional „mecanismul de coordonare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Principalele rezultate ale proiectului sunt: elaborarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pentru perioada 2021-2027; dezvoltarea unui mecanism funcţional de monitorizare a implementării Strategiei 2021-2027, prin obţinerea de dovezi privind modul în care drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt respectate; instruirea personalului din autorităţile publice centrale în utilizarea instrumentelor de lucru şi standardelor realizate în cadrul proiectului, pentru asigurarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost realizată în baza informaţiilor colectate în „Diagnoza situaţiei persoanelor cu dizabilităţi în România”, primul astfel de studiu realizat la nivel naţional, se menţionează în comunicat.

Măsurile propuse în Strategie, în cadrul domeniilor prioritare, răspund problemelor care au fost identificate prin sondaje, întâlniri sau consultări cu persoanele cu dizabilităţi, se precizează în document.

Domeniile prioritare asumate de România prin intermediul acestei Strategii sunt: Accesibilitate şi mobilitate; Protecţia efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi; Ocupare; Protecţie socială inclusiv abilitare/reabilitare; Viaţă independentă şi integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; Educaţie; Sănătate; Participare politică şi publică.

În procesul elaborării acestei strategii naţionale, ANDPDCA a beneficiat de expertiza suplimentară a echipei Băncii Mondiale, care a contribuit la realizarea unor lucrări de mare deschidere şi profunzime, se precizează în comunicatul instituţiei.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Preşedintele ANDPDCA, Florica Cherecheş, şi-a exprimat speranţa că, după adoptarea de către Guvern a strategiei, politicile viitoare vor fi centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilităţi.

Este un moment de referinţă pentru ţara noastră. Prin elaborarea acestei Strategii, România confirmă eforturile depuse în vederea implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Sperăm că odată ce această Strategie va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi să devină o certitudine, iar politicile viitoare să fie centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Această strategie setează direcţia pentru tot ceea ce se va întâmpla în viitor în domeniul protejării drepturilor acestor persoane, fiind o condiţie favorizantă, iar prevederile din document vor fi folosite drept argumente pentru viitoare proiecte naţionale şi europene„, a apreciat preşedintele ANDPDCA, citat în comunicat.