Studiu: 60% dintre sud-asiatici și 15% dintre europeni au o genă care le dublează riscul de deces din cauza Covid-19

Publicat: 09 nov. 2021, 11:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: 60% dintre sud-asiatici și 15% dintre europeni au o genă care le dublează riscul de deces din cauza Covid-19
coronavirus

Un studiu al Universității Oxford transmite, luni, că a identificat o genă numită LZTFL1, care dublează probabilitatea de deces prin insuficiență pulmonară din cauza Covid, transmite BBC.

Această variantă genetică a fost dificil de identificat deoarece ea afectează o parte non codată a genomului, precizează Jim Hughes, expert în genetică, unul din coordonatorii studiului. Riscul crescut de deces nu este legat de diferența de codare a proteinei, ci de o modificare în ADN care activează gena. Acest gen de efect indirect este mult mai dificil de detectat, cercetătorii recurgând la inteligența artificială.

Deteriorarea sănătății

În mod specific, gena LZTFL1 identificată de cercetătorii britanici blochează o proteină care permite plămânului să combată în mod eficient virusul. Când celulele care tapetează plămânul intracționează cu virusul, una din strategiile lor de apărare este de a se transforma în celule mai puțin specializate, și să devină mai puțin primitoare pentru virus.

Acest proces de despecializare reduce cantitatea de pe suprafața celulelor a unei proteine numită ACE-2, care este cheia pentru atașarea coronavirusului de celule. În cazul persoanelor cu  versiune mutantă a genei LZTFL1, acest mecanism funcționează mai puțin bine, provocând o deteriorare rapidă a stării de sănătate a pacientului.

În concluzie, cu 50% crește riscul de deces din cauza Covid, când există acest genotip, spune James Davies, principalul autor al studiului.

Același studiu mai arată că această variantă este prezentă diferit în grupurile etnice: la 61,2%  la populațiile din Asia de Sud, la 15% la populațiile de origine europeană, 2,4% la cele africane și 1,8% la cele din Asia de Est.

Aceste variații ar putea explica diferențele de mortalitate care se observă între grupele etnice, în special în privința ratelor de spitalizare și de deces printre comunitățile sub-continentului indian, susține James Davies.

Vestea bună

De altfel, în iunie 2021, un studiu precedent efectuat pe grupuri etnice din Anglia arăta o mortalitate mult mai mare în cazul persoanelor din Bangladesh și Pakistan, în valul al doilea (septembrie-decembrie 2020), în timp ce persoanele de culoare africane au fost mai afectate în primul val (ianuarie – august 2020).

Vestea bună este că această genă nu afectează sistemul imunitar, ci modul în care plămânii răspund la atacul virusului. În aceste condiții, vaccinarea ar trebui să fie la fel de eficace ca în cazul persoanelor care nu prezintă această mutație.

Vaccinarea rămâne un mijloc sigur și eficace de protejare a acestor persoane cu risc mare, subliniază James Davies.