Studiu: Renovarea locuinței se face cel mai des la cinci ani

În urma unui studiu desfășurat de către magazinul Elegance Decor, 40,6% dintre români aleg să-și renoveze întreaga casă o dată la cinci ani, în timp ce 34,4% fac acest lucru o dată la zece ani. Doar un procent de 9,4% își renovează casa an de an.

Aceste date reies dintr-un studiu realizat pe un eșantion de 200 de persoane. La capitolul renovarea unei singure încăperi din locuință, 34,4% din respondenți spun că fac acest demers o dată la 5 ani, fiind urmați de cei care fac cu regularitate curățenie în fiecare an, un procent de 21,9%. Un top al încăperilor din locuință, cărora românii le acordă o atenție sporită renovării anul acesta regăsim:

  1. Livingul – 28,1%
  2. Dormitorul – 21,9%
  3. Baia – 6,3%
  4. Bucătăria – 3,1%

Un procent de 34,4% spun că nu vor face nicio renovare în acest an.

Când vine vorba de schimbările pe care ar putea să le facă românii în viitorul apropiat, 37,5% dintre respondenți au răspuns că redecorarea completă a unei camere face parte din prioritățile lor (tencuit, vopsit, schimbat sau adăugat parchet etc.). Pe locul secund cu 25% dintre răspunsuri îi au în prim plan pe românii care își doresc doar schimbări minore, cum ar fi schimbarea culorii pereților, a plintelor sau a parchetului, aceștia fiind urmați de aceia care preferă să dea o nouă înfățișare camerei în care locuiesc, prin schimbarea culorii, 15,6%.

Totodată, respondenții la acest studiu sunt de părere că cea mai importantă încăpere în care își petrec timpul este living-ul, într-un procent de 65,6%, fiind urmați de cei care stau în dormitor, 18,8% și bucătărie cu doar 12,4%.

Românii nu investesc în renovări trainice: doar 18% aleg materiale mai scumpe dar calitative

Cu toate că părerile sunt împărțite când vine vorba de redecorarea locuinței, 50% dintre respondenți ar face-o doar pentru că ar simți nevoia unei schimbări. Pe locul secund cu 37,5% sunt cei care și-ar dori să renoveze locuința doar pentru că lucrurile s-au deteriorat, iar 31,3% sunt de părere că modernizarea spațiului și a designului face parte din prioritățile casnice din acest an.

În ceea ce privește locurile de unde își cumpără românii materialele pentru renovare și design a locuinței, aceștia apelează în proporție de 56,3% la magazinele fizice specializate în comercializarea de materiale de construcții. Imediat urmează cu 43,8% persoanele care își achiziționează materialele de construcție din mediul online, în timp ce 12,5% fac asta de la magazinele de bricolaj cunoscute.

Românii nu sunt de interesați să ceară părerea atunci când vine vorba de a-și amenaja într-un mod corect și reușit locuința. Cei mai mulți dintre ei, 40,6%, nu cer sfaturi și obișnuiesc să se ghideze după propriile idei, în timp ce 31,3% apelează la sfaturile prietenilor, familiei sau a echipei magazinului de unde achiziționează materialele. Doar 12,5% apelează la specialiști de design interior pentru a-și amenaja casa.

De asemenea, respondenții la acest studiu aleg cu predilecție să-și cumpere produsele de renovare a casei uitându-se la calitatea acestora, căutând un raport calitate-preț bun, aceștia fiind într-un procent de 81,3%. Doar 18,8% aleg produsele scumpe care garantează mai multă calitate pe o perioadă mai îndelungată.

Cu toate acestea, elementele decorative cele mai căutate de către români atunci când vor să-și renoveze casa sunt: perdele / draperii, 75%, corpuri de iluminat, 71,9%, vopsea decorativă, 56,3%, tapet/fototapet 40,6%, plinte, cornișe, panouri decorative, gresie, faianță, 37,5%, mozaic, 18,8% și profile de fațadă, 12,5%.

Renovarea casei presupune și urmărirea unui design care să îmbină toate piesele de design, astfel încât să se potrivească fără prea mari bătăi de cap, respondenții fiind într-un procent de 56,3% de acord cu acest lucru, în timp ce 43,8% urmăresc un stil anume pe care să-l implementeze în locuința lor (ecletic, scandinav, minimalist).

Când vine vorba de suma pe care ar fi dispuși să o investească, 46,9% dintre respondenți au afirmat că nu ar acorda mai mult de 5.000 de lei, în timp ce 31,3% ar aloca un buget cuprins între 5.000 – 10.000 lei. Doar 6,3% din români ar fi de acord să investească o sumă de peste 20.000 de lei pentru a se bucura de o nouă înfățișare modernă a locuinței lor

Respondenții care au luat parte la acest studiu desfășurat de Elegance-Decor.ro locuiesc într-un apartament cu 3 camere, 40,6%, pe locul doi fiind cei care stau într-un apartament cu 2 camere, 34,4%. De asemenea, 15,6% au declarat că stau la casă și doar 3,1% locuiesc într-o garsonieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...