Studiu: Un simplu test poate dezvălui riscul de a muri în următorii zece ani

Un grup de experți din Marea Britanie, SUA, Australia, Finlanda și Brazilia au realizat un studiu mai ciudat: cu ajutorul unui test de echilibru se poate dezvălui riscul de deces în următorii zece ani, transmite The Guardian.

La acest studiu au participat 1.702 persoane, cu vârste între 51 și 75 de ani, care au fost monitorizate între anii 2008 și 2020.

La începutul studiului, coordonat de dr. Claudio Gil Araujo, de la clinica Clinimex din Rio de Janeiro, participanții au fost rugați să stea într-un picior zece secunde, fără niciun sprijin, scrie The Guardian.

Unul din cinci participanți la studiu a eșuat după trei încercări pe fiecare picior.

În cei 12 ani de monitorizare, 123 de persoane au decedat din diverse cauze. Experții care au realizat acest studiu au făcut o descoperire uluitoare: printre cele 123 de persoane decedate din diverse cauze se găseau cele care nu au reușit să se mențină în echilibru într-un picior.

Concret, incapacitatea de menținere în echilibru fără sprijin, pe un picior, circa zece secunde este asociată cu un risc crescut de deces de 84%, indiferent de cauză. Acest test de echilibru adaugă informații utile privitoare la riscul de deces în cazul bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie și avansată, explică autorii studiului.

Ei subliniază că echilibrul nu presupune doar forță musculară, dar și coordonare și un creier foarte activ.

De asemenea, testul și-a dovedit utilitatea și pentru a merge fără să te clatini, a te ridica de pe scaun fără să cazi, a urca scările fără să te împiedici, a te apleca pentru a lega șireturile fără să cazi.

De altfel, în trecut, dr. Gil Araujo și echipa sa au atras atenția asupra lor când au vorbit despre un alt test: capacitatea de a te așeza și a te ridica de la sol fără niciun sprijin ca fiind un alt indicator al riscului de deces în cazul persoanelor vârstnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...