SUA critică în termeni duri România, care tolereză violurile. Și cazul lui Cătălin Cherecheș i-a revoltat pe americani

Publicat: 24 apr. 2024, 21:17, de Filon Stan, în Justitie , ? cititori
SUA critică în termeni duri România, care tolereză violurile. Și cazul lui Cătălin Cherecheș i-a revoltat pe americani
SUA critica in termeni duri Romania, care tolereza violurile

Ultimul raport venit de la Departamentul de Stat al SUA critică în termeni duri România. Americanii vorbesc despre cazul lui Cătălin Cherecheș, dar trag un semnal de alarmă și în privința violurilor și a abuzurilor…tolerate de autoritățile din țara noastră.

Așadar, SUA dau de pământ cu partenerul strategic România în ultimul raport al Departamentului de Stat, care este un document foarte important în relațiile bilaterale, dar și pentru posibilii investitori care se interesează dacă România este sau nu o țară unde să aibă afaceri.

SUA critică în termeni duri România

Americanii spun nici mai mult, nici mai puțin decât faptul că România tolerează violurile și violența domestică, dar și corupția la nivel înalt. Aceștia citează rapoartele Poliției din țara noastră, care spun că fenomenul violenței domestice este în creștere în țara noastră, iar numărul de agresiuni este mai mare.

Ministerul de Externe american spune astfel că violul şi violenţa domestică sunt probleme grave în România. Aceștia remarcă faptul că, deși avem legi care le pedepsesc, în unele cazuri, guvernul nu a aplicat în mod eficient legislaţia astfel încât să sancţioneze aceste infracţiuni. Autorii raportului spun că poliţia nu are proceduri pentru punerea în aplicare și monitorizarea ordinelor de restricție şi că instanțele de judecată au instrumentat foarte puține cazuri de violență domestică.

În plus, americanii par șocați de cazul fostului primar din Alba Iulia, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară deși era condamnat penal și ne acuză de lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară. Americanii vorbesc şi despre presiunile asupra jurnaliştilor, puse de la nivel guvernamental, şi menţionează cazul Emiliei Şercan.

Așa cum a constatat și Departamentul de Stat, datele oficiale arată că în primele luni ale anului 2024 fenomenul violenței domestice este în creștere în România, iar numărul de agresiuni este mai mare. Astfel, numărul victimelor violenței a ajuns la aproape 14 mii, cu 3 % mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că aceste persoane au fost abuzate psihic și chiar fizic de cei apropiați.

Cele mai multe dosare au fost deschise pentru loviri sau alte violențe – aproape 60% – în timp ce 12% dintre victime au fost amenințate de agresori. Peste 7.500 dintre abuzuri au avut loc în orașele din România, cu aproape 1500 de mai mult comparativ cu mediul rural și cele mai multe dintre victime au fost agresate acasă, exact în locul unde ar trebui să se simtă cel mai în siguranță.

Cu toate acestea, 2500 de persoane au fost bătute sau agresate în plină stradă, iar în unele situații trecătorii sunt cei care au sesizat și poliția. Femeile sunt cele care au suferit cel mai mult în ultimele luni. Au fost victime ale violenței domestice 10.000 de femei, 2.200 de copii, dar și 2500 de bărbați. Polițiștii au emis aproape 3000 de ordine de protecție și 350 de agresori au primit și brățări electronice.