Întâlnire Bogdan Aurescu – Mike Pompeo: „Salutăm intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României”

România va face în continuare eforturi în domeniul apărării și-și va respecta angajamentele asumate, a confirmat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, într-o întâlnire cu Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA. Se dorește în paralel o sporire a numărului de militari pe teritoriul țării noastre.

Ministrul a avut luni consultări politice cu secretarul de stat al SUA, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Washington, în perioada 19-20 octombrie, la invitația omologului american. Vizita are loc în contextul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice româno-americane.

Printre discuțiile purtate între cele două părți, un loc important l-a avut domeniul apărării. Una din problemele abordate a fost eliminarea diferențelor de abordare între Nordul și Sudul Flancului Estic al NATO.

Aurescu a reiterat angajamentul României de a continua investițiile strategice în apărare și respectarea angajamentelor la nivel Aliat în ceea ce privește alocarea de resurse în mod echitabil (burden-sharing).

„Ministrul a salutat livrarea recentă de sisteme PATRIOT în România și semnarea Foii de Parcurs pe 10 ani în domeniul apărării. De asemenea, a salutat intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României și a reiterat interesul crescut al țării noastre pentru o prezență militară sporită în România”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Conform documentului, în plan economic, ministrul afacerilor externe și secretarul de stat au discutat despre prioritățile și pașii concreți ca urmare a agreării recente și parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă al României.

Se mai dorește semnarea unui memorandum de înțelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilități de finanțare, în special pentru proiecte în domeniul energiei și al infrastructurii.

1 COMENTARIU

  1. Da un articol care este axat pe adevăr si corectitudine .
    Frumos si cu eleganta a punctat acest subiect în domeniul apărării … jurnalistul nostru Amariei.
    Munca jurnalistului merita toată atenția este axat pe adevăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...