Suspendări în Parlament de Ziua Națională a Ungariei: „15 martie este o zi tragică în istoria românilor”

Copreședintele Partidului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a anunțat că liderii coaliţiei de guvernare au decis să suspende activitatea în plen a celor două Camere ale Parlamentului în ziua de 15 martie, atunci când se sărbătoreşte Ziua Naţională a Ungariei.

Parlamentul României a respins, în legislatura anterioară, iniţiativa UDMR prin care Ziua Naţională a Ungariei urma să fie declarată sărbătoare a comunităţii maghiare din România, transmite Agerpres.

„Decizia liderilor majorităţii guvernamentale din Parlamentul României sfidează suferinţa şi jertfa românilor din Transilvania sub ocupaţie austro-ungară şi nesocoteşte memoria acestor eroi jertfiţi pe altarul cauzei naţionale. Această decizie umileşte Parlamentul ca for reprezentativ suprem al naţiunii noastre şi se constituie ca gest provocator îndreptat contra sentimentelor patriotice şi a demnităţii naţionale a românilor”, a anunțat AUR.

Claudiu Târziu sugerează că „15 martie, ca zi a revoluţiei maghiare, este o zi tragică în istoria noastră”:

„Un grup de lideri şi parlamentari ai Alianţei pentru Unirea Românilor va organiza o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol din Bucureşti, iar organizaţiile teritoriale vor organiza slujbe religioase de pomenire a eroilor români de la 1848 în bisericile ortodoxe şi greco-catolice din ţară”, a mai precizat AUR.

Anul revoluționar 1848 a ridicat la luptă toate popoarele Europei, inclusiv pe maghiari și pe români. Revoluția Maghiară din 1848 a fost un eveniment determinant al istoriei Ungariei din epoca modernă, considerată ca unul din fundamentele identității naționale a poporului ungar. Data de 15 martie este una din cele trei sărbători naționale ale Ungariei, scrie Historia.ro.

Citește și:

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

 1. Ipocrizie fara margini in casa românului.

  Utilizarea cuvântului „plimbare” în loc de demonstrație nu este o coincidență, deoarece protestele nu sunt permise în Ungaria din cauza stării de urgență.
  „Mi Hazánk” a anunțat că va organiza un protest împotriva „închiderilor excesive” pe 15 martie. Cu toate acestea, decizia a fost criticată pe motiv că demonstrația este în mod clar inadecvată dacă situația epidemiologică continuă să se deterioreze.
  Nu ne vom pleca niciodată în fața tiranilor! Nevermore! ”- deviza protestului lui Mi Hazánk provine dintr-una dintre cele mai populare poezii maghiare ale cântecului național al lui Sándor Petőfi și, prin urmare, este o referință la revoluția din 1848 , care a început pe 15 martie. Deși este, fără îndoială, departe de a compara situația maghiarilor care au luptat pentru drepturile lor în Imperiul Habsburgic
  Mi Hazánk, un partid de extremă dreapta fondat de foști membri Jobbik, intenționează să se întâlnească cu ONG-uri în piața istorică Vigadó din capitală pentru a cere o taxă de solidaritate epidemică pentru companiile care au beneficiat de situație, iar apoi către parlament să meargă.
  Un alt fost politician Jobbik, János Bencsik, fondatorul mișcării Polgári Válasz (Răspuns civic), a susținut într-o postare pe Facebook că Mi Hazánk nu este importantă nici pentru ordine, nici pentru viața umană și a comparat demonstrația cu ruleta rusească, având în vedere numărul de sejururi la spital și ventilatoarele sunt la un nivel maxim, din ce în ce mai multe persoane se infectează în fiecare zi. Un astfel de eveniment prezintă riscuri grave pentru sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole