Talibanii se pregătesc să preia controlul aeroportului din Kabul pe măsură ce americanii se pregătesc de plecare

Publicat: 28 aug. 2021, 22:00, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Talibanii se pregătesc să preia controlul aeroportului din Kabul pe măsură ce americanii se pregătesc de plecare

Talibanii au trimis, sâmbătă, trupe suplimentare în jurul aeroportului din Kabul pentru a împiedica adunarea de mulțimi mari după ce a avut loc atentatul sinucigaș de acum două zile. Între timp, transportul masiv de afgani efectuat de SUA scade tot mai mult pe măsură de se apropie data stopării, pe 31 august, scrie Euronews.

Noi puncte de control au apărut pe drumurile care duc la aeroport, unele echipate de luptători talibani în uniformă cu Humvee și ochelari de vedere nocturnă capturați de forțele de securitate afgane.

Zonele în care mulțimile de oameni s-au adunat în ultimele două săptămâni în speranța de a fugi din țară după preluarea talibanilor erau în mare parte goale.

Tot sâmbătă, Marea Britanie a început să-și aducă trupele acasă din Afganistan, în timp ce un avion al Forței Aeriene Regale care transporta soldați a aterizat la baza aeriană RAF Brize Norton, la nord-vest de Londra. Trupele fac parte dintr-un contingent de 1.000 care a avut sediul la Kabul pentru a ajuta la conducerea transportului aerian.

Zborurile care aduc cetățeni ai Marii Britanii și afgani s-au încheiat în mare parte, deși șeful forțelor armate, generalul Nick Carter, a declarat că vor mai fi „foarte puțini” sâmbătă.

Marea Britanie spune că a evacuat peste 14.500 de persoane din Kabul în ultimele două săptămâni, dar că au rămas în urmă până la 1.000 de afgani care au dreptul să vină în Marea Britanie.

Primul ministru Boris Johnson a promis vineri că „va schimba cerul și pământul” pentru a atrage mai mulți oameni din Afganistan în Marea Britanie prin alte mijloace, deși nu au fost oferite detalii concrete.

Statul Islamic

Un atac aerian american a ucis un membru al afiliatului statului islamic în Afganistan ca represalii pentru atentatul sinucigaș de la aeroportul din Kabul care a ucis 13 americani și zeci de afgani.

Un oficial al apărării SUA a declarat pentru AP că atacul dronelor a venit întrucât un grup de militanți planifica un nou atac împotriva aeroportului, unde se află în prezent o evacuare în masă a refugiaților.

Președintele Joe Biden a stabilit pentru marți termenul pentru retragerea completă din Afganistan, la 20 de ani de la invazia americană a țării, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Comandamentul central al SUA a declarat că atacul dronelor a fost efectuat în provincia Nangahar împotriva unui membru al IS considerat a fi implicat în planificarea atacurilor din Kabul.

Nu este clar dacă individul a fost implicat direct în atentatul sinucigaș în fața porților aeroportului Kabul joi, în timp ce mulțimile de afgani au încercat disperat să se alăture evacuării în curs.

Biden a declarat joi că autorii atacului nu se vor putea ascunde. „Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”, a spus el.

Dar oficialii au avertizat, de asemenea, că sunt posibile atacuri suplimentare pe măsură ce retragerea SUA progresează.

„[Pentagonul] i-a sfătuit pe președinte și vicepreședinte că este probabil un alt atac terorist la Kabul, dar că iau măsuri de protecție a forței maxime pe aeroportul din Kabul”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.