Tanorexia: o nouă dependență mai frecventă în cazul femeilor, cu consecințe serioase asupra sănătății

Tanorexia, dependența de bronz, bronzomania, dependența de soare… Indiferent de denumire, poate avea un efect dezastruos asupra sănătății.

Tanorexia este o dependență comportamentală, non-chimică așa cum poate fi dependența de tutun, alcool sau droguri. Dar ea poate induce aceeași senzație de euforie și de bine. Despre această formă de dependență scrie Sante magazine.

Persoanele care suferă de tanorexie profită de cea mai slabă rază de soare pentru a se expune și a beneficia de ultraviolete în orice anotimp. Scopul? Prin expunerea la razele naturale ale soarelui sau artificiale  – în cabinele UV – aceste persoane se simt relaxate și au sentimentul că sunt mai frumoase și au mai multă încredere în ele.

Această tulburare nu este recunoscută oficial în clasificările internaționale cum este DSM-5 pentru American Psychiatric Association sau CIM-10 pentru Organizația Mondială a Sănătății. Dar a fost descrisă pentru prima dată în 2005 de dr. Wharthan, dermatolog american. Potrivit observațiilor acestuia, în timpul expunerii la razele ultraviolete, corpul produce mai multe endorfine, care favorizează relaxarea. Ca și în cazul dependenților de cocaină, de exemplu, tanorexicii au nevoie de doza lor de ultraviolete de la primele ore ale zilei pentru a se simți bine.

Tanorexia afectează mai mult femeile decât bărbații. Profilul variază, dar în majoritate sunt tinere între 25 și 40 de ani, exigente cu ele însele și foarte atente la aspectul lor fizic. Multe dintre ele sunt afectate și de dismorfie. Cu alte cuvinte, ele au o percepție deformată asupra corpului lor, adică au impresia că pielea lor este prea albă, deși în realitate ea este foarte bronzată. Este același mod în care persoanele care suferă de anorexie se văd întodeauna că sunt prea grase.

Persoanele cu tulburare dismorfică a corpului nu își pot controla gândurile negative și nu-i cred pe cei din jur când aceștia le asigură că nu este nimic în neregulă cu aspectul lor fizic.

Așadar, dependența de bronz se caracterizează prin expunerea excesivă la soare fără creme de protecție sau folosirea excesivă a cabinelor UV cu toate riscurile asupra sănătății; nevoia de mări timpul de expunere și frecvența pentru a obține efectele dorite; pierderea controlului asupra fenomenului, care poate duce la un comportament bizar față de cei din jur etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...