Țânțarii sunt atrași de respirație, transpirație, temperatura corpului, dar și de culoarea roșie!

Bioxidul de carbon expirat, temperatura corpului, transpirația… sunt câțiva stimuli care atrag țânțarii pe pielea noastră. Dar iată cercetătorii au descoperit și cel de-al patrulea stimul pe lângă respirație, transpirație și temperatura corpului.
Înțepăturile de țânțar nu provoacă doar mâncărime și înroșirea pielii, dar sunt și o sursă de boli. Specia de țânțar Aedes aegypti este vectorul pentru febra dengue, Zika, infecția virală chikungunya, febra galbenă… Acesta sunt boli infecțioase care fac ravagii în țările tropicale. Dar aceste boli sunt transmise și de țânțarul-tigru (Aedes albopictus), care este prezent și în Europa.

Jeffrey A. Riffel, profesor de biologie la Universitatea din Washington, și colegii săi au urmărit traiectoria de zbor a peste un milion de țânțari femele, cele care înțeapă pentru a-și hrăni ouăle, într-un mediu controlat. Este vorba de o cameră de testare, unde insecta are de ales între două ținte colorate.

Cercetătorii au urmărit traiectoria insectei cu ajutorul a 16 camere și a unui sistem de tracking 3D. Astfel, cercetătorii au putut observa spre ce țintă colorată se îndreptau insectele. Țânțarii femele par să prefere roșul, portocaliul și negrul, în timp ce albul, verdele și violetul sunt culori care le sunt indiferente.

Așadar, evitarea hainelor de culoare roșie ar putea fi o modalitate de a preveni înțepăturile de țânțari, spune prof. Riffel.

Preferința țânțarilor pentru culoarea roșie este, evident, asociată cu sângele și o masă copioasă, fiind înscrisă în gena lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole