Țara care nu mai face față cererilor de înrolare în armată. Este un adevărat exemplu în Europa

Publicat: 15 feb. 2024, 19:30, de Filon Stan, în Ultimă oră , ? cititori
Țara care nu mai face față cererilor de înrolare în armată. Este un adevărat exemplu în Europa

De când a început războiul în Ucraina, tinerii din această țară au luat pur și simplu cu asalt centrele de recrutare pentru a se înrola în armată! Este un adevărat exemplu în Europa!

În timp ce Armata Română încearcă, fără prea mult succes, de mai bine de un an să găsească 5.000 de noi soldați care să se înroleze, o altă țară din Europa nu mai face față solicitărilor venite din partea tinerilor care doresc să își apere țara.

Vorbim despre Suedia, care a luat foarte în serios amenințarea Rusiei, mai ales după izbucnirea războiului în Ucraina. Suedia a renunțat la politica de neutralitate și a început procedurile de aderare la NATO.

Ei bine, în aceste condiții, tinerii au înțeles că țara are nevoie de ei, așa că au luat pur și simplu cu asalt centrele de recrutare. Numărul celor care s-au înrolat în armată a crescut cu, atenție, 600%!

Așa se face că rezerva militară Garda Internă, o strucutură rezervată persoanelor trecure de prima tinerețe a devenit ”atractivă” și pentru tineri. De fapt, interesul este atât de mare, încât liderii militari sunt nevoiți să refuze candidații.

Garda Internă este o structură militară formată în mare parte de persoane de vârstă mijlocie. Un raport al guvernului suedez indica faptul că numărul de membri scăzuse semnificativ. La câțiva ani după colapsul Uniunii Sovietice, executivul suedez a interzis înrolările în Garda Internă persoanelor care și-au îndeplinit seriviciul militar, după care în 2010 recrutările au fost suspedate definitiv.

Regulile au fost schimbate în anul 2014, imediat după ce Rusia a anexat Crimeea. Majoritatea trupelor din Garda Internă nu au stagiul militar îndeplinit. În 2020, numărul acestora a fost de 20.000 de, de șase ori mai mic decât număra structura militară la mijlocul anilor 1980.

Războiul din Ucraina a făcut însă ca în anul 2022 aproximativ 30.000 de sudezi să solicite înscrierea în Garda Internă. Un procent mai mare cu 619%. Totodată, și organizațiile auxiliare de apărare ale Suediei au înregistrat o creștere uriașă pentru cererile de aderare.

Nici femeile nu se dau în lături. În doar două săptămâni de la începerea războiului, peste 640 de femei au intrat în Lottas, o grupare de femei care asigură sprijin logistic armatei. Un număr care reprezintă mai degrabă numărul de recrutări pe un an întreg.

O altă grupare auxiliară de apărare, care înregistra anual în jur de 45 de noi mebri, a înregistrat aproape 4.000 de noi recruți, imediat după începerea războiului din Ucraina. Vorbim despre Federația Suedeză pentru Educație și Formare în Apărare Voluntară.