Testare pentru drog: Numai cu acordul părintelui, la cererea acestuia sau a profesorului

Publicat: 08 sept. 2023, 09:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Testare pentru drog: Numai cu acordul părintelui, la cererea acestuia sau a profesorului

Testarea elevilor pentru drog nu trebuie efectuată în masă, ci la cererea părintelui sau a profesorului, în cazul în care există suspiciuni de consum, a anunțat ministrul Sănătății.

Atunci când un cadru didactic solicită testarea, aceasta se va face doar cu acordul părinților elevului respectiv. 

”Având în vedere că discutăm despre copii şi adolescenţi, trebuie foarte mare grijă, iar testarea nu trebuie făcută decât cu acordul părinţilor în două situaţii: fie la solicitarea directă, expresă a părinţilor, fie în cazul în care reprezentanţii unităţii şcolare, cadrele didactice observă un anumit tip de comportament, care ar putea să fie generat să spunem de consumul de substanţe psihoactive, atunci pot solicita acest lucru”, a explicat Rafila.

”Metodele de testare sunt de două feluri, anume metode de testare rapidă, care se fac din urină sau din saliva, și metode care presupun utilizarea sângelui, care se recoltează de un personal specializat”, a explicat ministrul Rafila.

Testul rapid ar trebui să fie obligatoriu confirmat medical. 

”În plus, trebuie să fim foarte atenți la componenta psihologică, pentru că, de exemplu, un copil care este testat pozitiv trebuie protejat, astfel încât să nu fie discriminat sau stigmatizat”, a mai precizat ministrul Rafila.

Screening toxicologic obligatoriu

Dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie și terapie intensivă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, propunea, încă din martie anul acesta, ”screening-ul toxicologic obligatoriu  în școli”.

În opinia sa, testele toxicologice ar putea fie extinse și la angajarea într-un nou loc de muncă.
”Screening-ul nu înseamnă pedepsire, vorbim de copii aici, ci facem screening-ul toxicologic în școli ca să-i informăm pe părinți. Nu îl exmatriculăm, nu îi îngrădim copilului accesul la școală, ci îl trimitem părinților, care în mod normal, rațional, ar trebui să acționeze, astfel încât copilul lor să nu devină dependent”, precizează dr. Țincu.

De asemenea, medicul a mai adus în prim plan problema costurilor acestor teste toxicologice, care nu sunt chiar ieftine.  ”În acest moment, dacă un părinte dorește să efectueze testarea toxicologică a copilului nu poate să o facă decât contra cost. Cred că ar trebui ca statul să deconteze un număr de două-trei teste toxicologice pe an”, spune dr. Țincu.