Tik Tok alarmează Comisia UE prin noua sa funcție de recompense

Publicat: 22 apr. 2024, 22:28, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Tik Tok alarmează Comisia UE prin noua sa funcție de recompense
Tik Tok a fost somată să dezactiveze funcția de recompense

Tik Tok atrage noi utilizatori cu o funcție de recompense, în aplicația sa Lite. „Vizionați videoclipuri, strângeți puncte și schimbați-le cu vouchere”: astfel sună îndemnul apărut, la începutul acestei luni, pe platformă.

În Europa, în prezent este disponibil doar în Franța și Spania, dar UE vede un potențial ridicat de dependență – și ar putea pune capăt în curând întregului lucru.

Din cauza posibilului risc de dependență pentru minori, Comisia UE a amenințat platforma video TikTok cu blocarea noii funcții de recompense. Bruxelles-ul a declarat că a deschis, astăzi, o procedură împotriva TikTok din cauza „riscului de vătămare gravă a sănătății mintale a utilizatorilor”. Agenția ar putea suspenda noua funcție săptămâna aceasta.

Platforma video a introdus noua aplicație „TikTok Lite” în aprilie Ea este disponibilă în prezent în Franța și Spania. Versiunea conține un sistem de puncte: oricine se înregistrează, urmărește videoclipuri timp de câteva ore sau invită prieteni la TikTok va fi recompensat cu monede digitale. Punctele pot fi schimbate pe sume mici sub formă de vouchere, de exemplu pentru retailerul online Amazon.

În ciuda riscurilor asociate cu efectele sale de dependență, TikTok a lansat noua funcție „fără măsuri eficiente de reducere a riscurilor”, a spus Comisia UE. Bruxelles-ul este pregătit să impună „măsuri, inclusiv suspendarea funcțiilor TikTok Lite”, a declarat Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton.

TikTok are acum o zi pentru a răspunde acuzațiilor de la Bruxelles. În cazul în care compania nu furnizează informațiile solicitate, se va confrunta cu penalități de până la un procent din cifra de afaceri anuală globală, încă de marți.

De joi, Comisia UE ar putea bloca funcția controversată, iar TikTok ar putea apoi să introducă aplicația pe piața UE doar fără sistemul de puncte.

 

Serviciile online precum TikTok, Instagram și Facebook sunt obligate, în temeiul Legii UE privind serviciile digitale (DSA), să protejeze mai bine minorii și să șteargă mai rapid conținutul, cum ar fi reprezentările de violență sau dezinformarea.

Procedurile sunt deja în desfășurare împotriva TikTok din cauza posibilelor riscuri de dependență pentru minori pe platforma sa standard.