Tik Tok, la doar un pas de a fi interzisă în SUA!

Publicat: 21 apr. 2024, 08:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în News , ? cititori
Tik Tok, la doar un pas de a fi interzisă în SUA!
În SUA, Tik Tok va fi interzis dacă nu schimbă proprietarul

Camera Reprezentanţilor a adoptat, sâmbătă, un proiect de lege care lansează un ultimatum către Tik Tok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite. Există o singură salvare: reţeaua de socializare să întrerupă legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în general, cu China.

Membrii Camerei Reprezentanților a SUA au aprobat, sâmbătă, un proiect de lege care vizează aplicația Tik Tok ca parte a unui pachet larg de ajutor pentru Israel și Ucraina.

Votul bipartizan de 360-58 marchează cea mai recentă înfrângere pentru TikTok la Washington, în timp ce compania de social media cu 170 de milioane de utilizatori din SUA luptă pentru supraviețuire sub deținerea actuală a ByteDance, compania mamă din China.

Proiectul de lege adoptat de Parlament în acest weekend seamănă foarte mult cu o versiune anterioară aprobată în martie, care ar interzice TikTok din magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care găsește rapid un nou proprietar.

Atașând proiectul de lege TikTok la finanțarea echipamentelor militare ucrainene și a apărării împotriva rachetei israeliene, republicanii din Camera Reprezentanților au făcut presiuni asupra parlamentarilor din Senat să ia în considerare întregul pachet într-un singur vot, pro sau contra.

Analiștii politici se așteaptă ca Senatul să accepte pachetul de ajutor rapid, oferindu-i șanse mari de trecere. Și președintele Joe Biden a spus anterior că va semna legislația TikTok dacă va ajunge la biroul său.

Urmărirea rapidă a proiectului de lege TikTok arată cum prioritățile politice aflate în afara controlului companiei au fuzionat pentru a crea un rezultat puternic și potențial devastator pentru o aplicație care este îndrăgită de mulți tineri americani, dar despre care oficialii americani spun că reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Versiunea proiectului de lege aprobată sâmbătă, dacă va fi adoptată, ar acorda TikTok 270 de zile pentru a găsi un nou proprietar, în creștere față de cele aproximativ șase luni prevăzute în versiunile anterioare ale legislației. De asemenea, proiectul de lege oferă Casei Albe o opțiune de a prelungi acest termen cu încă 90 de zile, dacă președintele stabilește că există progrese către o vânzare.

TikTok s-a opus în mod vocal proiectului de lege. Timp de săptămâni, TikTok a desfășurat o campanie intensă de lobby în încercarea de a învinge legislația, argumentând că încalcă drepturile utilizatorilor, proclamate  de Primul Amendament, și amenință întreprinderile mici.

„Este regretabil că Camera Reprezentanților folosește acoperirea unei asistențe străine și umanitare importante pentru a bloca încă o dată un proiect de lege de interzicere care ar călca în picioare drepturile la libertatea de exprimare a 170 de milioane de americani, ar devasta 7 milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari anual pentru economia SUA”, a spus TikTok într-o postare pe X.

Până în această săptămână, parlamentarii Senatului au fost împărțiți cu privire la propunerea Camerei de vânzare forțată a TikTok. Acest lucru s-a schimbat oarecum, odată ce Casa și-a dezvăluit cel mai recent proiect, cu un termen limită mai lung. Și în zilele premergătoare votului Camerei, de sâmbătă, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a subliniat urgența aprobării ajutorului extern.

Toate acestea sugerează o probabilitate destul de mare ca proiectul de lege TikTok să fie aprobat, a spus Paul Gallant, un analist de politici la firma de cercetare de piață Cowen Inc. Gallant estimează șansele de aprobare a Senatului la 80%.

„Credem că este puțin probabil ca TikTok să fie scos din pachetul mai mare”, a scris Gallant într-o notă de cercetare, vineri, adăugând că Senatul este probabil să adopte legislația în termen de una sau două săptămâni, deși liderii Senatului au indicat că ar putea fi adoptată chiar și mai curând.