Topul amenzilor la Consiliul Concurenței. De la asiguratori până la supermarketuri

Publicat: 21 ian. 2023, 10:30, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Topul amenzilor la Consiliul Concurenței. De la asiguratori până la supermarketuri

Consiliul Concurenței a finalizat, în 2022, opt investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, care s-au soldat cu amenzi în valoare de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro), din care 94% reprezintă sancţiuni aplicate pentru înţelegeri de tip cartel. Pe lista firmelor sancționate se află nume cunoscute din domenii diferite de activitate.

Astfel, au fost amendate 97 de companii din sectoare diferite, de la comercializarea de piese auto, firme de asigurare și până la vânzarea de bunuri de larg consum.

Printre firmele care au primit cele mai mari amenzi se numără:

  • 130,975 milioane lei (circa 26,6 milioane euro) pentru 65 de companii şi Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan – ACODAREN, pentru că şi-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al preţurilor pieselor de schimb şi al tarifelor de manoperă utilizate în relaţia cu anumite societăţi de asigurare;
  • Renault Commercial Roumanie SRL şi societăţile de asigurare implicate au fost sancţionate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei;
  • 15,121 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro) pentru trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig) şi un broker de asigurări (Aon România), pentru încheierea unui acord pentru împărţirea clienţilor mari în patru licitaţii organizate de aceştia (Romatsa, Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” – CNAB şi Romaero);
  • 13,217 milioane lei (aprox. 2,7 milioane euro) – Volvo România, pentru că s-a înţeles cu distribuitorii din reţeaua sa în privinţa teritoriului în care aceştia puteau revinde camioanele noi, medii şi grele, marca Renault;
  • 10,081 milioane lei (circa 2 milioane euro) – Mega Image, pentru furnizarea de informaţii inexacte privind preţurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui etc.

    În 2022, au fost desfăşurate şi 18 inspecţii, similar anului 2021, în cadrul cărora au fost controlate 60 de sedii/puncte de lucru, a anunțat Consiliul Concurenţei.

    La finele anului trecut, instituția avea în derulare 44 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care cele mai multe (peste o treime) vizează înţelegeri de tip cartel şi 28 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 10 au fost declanşate în 2022.

    De asemenea, în 2022, au fost finalizate şapte anchete sectoriale/studii/analize în domenii precum: farmaceutic (medicamente fără prescripţie medicală şi suplimente), transport alternativ; construcţii (întreţinerea şi reparaţia drumurilor din municipiile reşedinţă de judeţ); consultanţă fiscală şi audit financiar; aditivi alimentari .