Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce e interzis să facem astăzi

Publicat: 15 apr. 2023, 12:31, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce e interzis să facem astăzi

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Sâmbăta Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor și ziua dinaintea Paștelui, în care creștinii ortodocși prăznuiesc „îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad, cu dumnezeirea.

Potrivit tradiției, în această zi se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale și încheie curățenia de Paște. Cei care nu au reușit să vopsească ouăle în Joia Mare, le pot pregăti acum, alături de cozonaci, pască, drob și friptura de miel.

Pe lângă mâncarea pe care gospodinele o pregătesc cu dăruire, oamenii își pregătesc haine noi și curate, pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere.

De asemenea, se mai spune că ziua de Paște trebuie să îi prindă pe oameni cu haine noi.

Superstiții din Sâmbăta Mare

Pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul, se spune că oasele și resturile de la miel trebuie îngropate la rădăcina unui măr sau al unui păr sănătos.

La rândul său, coaja de la ouăle consumate în ziua de Paște trebuie îngropate în pământ, pentru că apără vitele de deochi. În plus, fetele nemăritate care vor păstra cojile de ou vor grăbi căsătoria.

Ce nu trebuie să facem în Sâmbăta Mare

Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele celor decedați vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.

De asemenea, tot în noaptea de Înviere, oamenii nu trebuie să doarmă sub nicio formă, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înăuntrul fiinţei şi nu-i poate îndeplini dorințele.

Se spune că în Sâmbăta Mare, nimeni nu ar trebui să se certe sau să se supere, mai ales dacă s-au împărtășit, în caz contrar, aceștia vor avea ghinion tot restul anului și vor fi urmăriți de supărare.

De asemenea, cei care se împărtășesc nu trebuie să se sărute cu partenerul și nici să le permită apropiaților să îi sărute pe obraz, deoarece se spune că aceștia le vor lua împărtășania.

Fiind noaptea în care cerurile se deschid, oamenii de la țară aprind un foc în curți sau pe dealul din apropierea bisericii, pe care îl vor ține așa până la miezul nopții sau chiar până în zorii zilei.

Tot sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, gospodinele pregătesc un coș cu bucate, pe care urmează să îl ducă la biserică pentru a-l sfinți. Fiecare coș trebuie să conțină câte puțin din bucatele pe care oamenii le-au pregătit pentru masa de Paște, alături de o lumânare albă aprinsă, dar și de o ramură de busuioc.

După ce au luat Lumina Sfântă, credincioșii merg la cimitir, unde aprind lumânări pentru sufletul celor adormiți.