Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce nu este voie să faceți, astăzi

Publicat: 07 ian. 2024, 10:00, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce nu este voie să faceți, astăzi

Pe data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc o mare sărbătoare – Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante pentru neamul nostru.

Există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții împământenite legat de Sfântul Ioan Botezătorul, pe care românii le respectă cu sfințenie pentru sănătate și spor în casă.

Așa de exemplu, astăzi, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan. În casă trebuie să fie veselie, altfel veți fi triști tot anul. La țară, există tradiția ca fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, care să îl protejeze de boli în decursul anului.

În această zi, nu se muncește, iar oamenii țin ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de a deveni prada fiarelor sălbatice.

De asemenea, nu se stinge candela de Sfântul Ion, pentru bunăstarea familiei. Nu se taie nimic cu cuţitul şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Nici mătura nu se folosește ca să nu fie tulburată liniştea răposaților.

Obiceiul Iordănitului

Ziua de 7 ianuarie zi este dedicată rugăciunii și odihnei. Astăzi, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se face nimic alteva în casă și prin gospodărie.

“Iordănitul femeilor” este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Conform tradiției, femeile se adună la o gazdă, unde fiecare aduce mâncare și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

În același timp, „Iordănitul” este și un ospăț care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Sfântul Ioan Botezătorul, simbol al pocăinței

Creştinii ortodocşi români îl cinstesc în fiecare an, la data de 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan, simbol al pocăinței și al vieții curate.

”Sfântul Ioan Botezătorul se numește și Proroc și pentru că el este și învățător. Sfântul îi învață pe oameni pocăința, să își schimbe viața, modul de a gândi și de a fi. El cerea oamenilor să se pocăiască, să facă roade vrednice de pocăință. Sfântul Ioan Botezătorul responsabilizează pe oameni, predica lui având un caracter social, duhovnicesc”, spune Patriarhul Daniel.

Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul dintre prorocii Vechiului Testament, care face legatura cu Noul Testament. El și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernarii lui Pilat din Pont). Este un model de viață simplă: avea o singură haină din păr de cămilă, se hrănea cu acride și miere sălbatică.

În schimb, este un exemplu de modestie, smerenie,  moralitate, dar și de tărie în combaterea păcatului, ceea ce i-a adus sfârșitul.  În anul 31, la dorința Irodiadei și la porunca lui Irod, soldații îl decapitează în închisoarea Macherus.