Traian Băsescu: „Eu l-am creat pe Coldea”. De ce i-a numit pe generalul negru și Codruța Kovesi la SRI și DNA

Publicat: 26 mai 2024, 18:35, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Traian Băsescu:

Traian Băsescu îl critică dur pe Florin Coldea, fostul general acuzat de corupție. Chiar dacă în urmă cu 8 ani recunoștea că Florian Coldea a fost creația sa și că, datorită lui, Coldea a ajuns să influențeze jocurile de putere din vârful SRI, se pare că și-a schimbat complet atitudinea acum.

Fostul președinte al României a declarat că, la acel moment, i-a plăcut modul de gândire al tânărului Coldea, motiv pentru care a decis să-i ofere o șansă. Fostul președinte a admis că puterea generalului devenise mult prea mare, ceea ce l-a determinat să profite de asta.

„Dacă m-ați întreba acum <L-ați mai numi pe Coldea, ați mai numi-o pe Kovesi, ați mai numi-o pe Stanciu?>, răspunsul meu ar fi da. Păi, gândiți-vă, oamenii ăștia i-am creat eu. Adică, eu le-am dat o șansă. Coldea era un maioraș.

Structurile militare românești au maiori cât să împânzești Marea Neagră. Am pus ochii pe el și am zis <Acestui tânăr îi dau o șansă>. A fost făcut locotenent colonel și prim adjunct al directorului SRI. Copil de trupă, față de ce e acum. (Mi-a sărit în ochi -n.r.) când am discutat despre cei din Irak.

Mi-a plăcut că era isteț, era tânăr, arăta bine, era ajunctul Direcției Antitero și avea un general șef și el era adjunct. Zic, dacă ăsta a avut curaj să îl facă adjunct, de ce să nu îl fac eu prim adjunct al serviciilor?

Am numit-o pe Kovesi tânăra și pe Coldea. Dar ce eram să fac? Pe cine să pun? Pe Muscalu? Că era aglomerație în Parchetul General. Cred că în 2014, (Florian Coldea – n.r.) era deja puțin în stratosferă”, a spus Traian Băsescu.

Elena Udrea îl acuza pe Coldea încă din trecut

În 2015, Elena Udrea a declarat că a depus un denunț la DNA împotriva lui Florian Coldea, care era atunci director interimar al SRI. Ea l-a acuzat pe Coldea că ar fi orchestrat campania împotriva sa și a susținut că acesta i-ar fi cerut fostului ei soț, Dorin Cocoș, să îi dea 500.000 de euro.

Dezvăluirile fostului ministru au continuat și în anii următori. În 2017, Elena Udrea a fost audiată de Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, unde a vorbit despre intervențiile lui Florian Coldea, George Maior și Laura Codruța Kövesi.

„Florian Coldea mi-a spus că dacă nu ar fi fost scos din joc Cătălin Voicu, momentul acela este foarte important pentru România, pentru că atunci cu siguranță că s-ar fi fraudat alegerile de către Cătălin Voicu și oamenii din jurul lui, folosindu-se justiția și că momentul acela este un moment de referință în istoria României, pentru că atunci, dacă nu ar fi știut ei ce se întâmplă, România ar fi luat-o pe un alt drum și că lucrul acesta s-a făcut cu ajutorul Codruței Kovesi”, spunea fostul ministru.