Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu

Publicat: 25 mai 2024, 17:15, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu

Tribunalul București a suspendat executarea sentinței care ordona recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

„În temeiul dispoziţiilor art. 460 alin.1 C. proc. pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012”, se arată în decizia Tribunalului Bucureştiului din 24 mai.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, a executat doar o treime din sentință, pe motiv că are o vârstă înaintată. Statul român nu a recuperat încă întregul prejudiciu din dosar, suma ajunsă la Fisc în 2021 fiind de 18 milioane de euro.

Dosarul vizează privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

În februarie, Tribunalul a acceptat în principiu cererea de revizuire a verdictului din dosar, formulată de fostul șef al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu.

Termenul pentru judecarea pe fond a cererii de revizuire este 3 iulie, conform portalului instanțelor. Dacă judecătorul va admite revizuirea, sentința este anulată, iar procesul se reia, conform unor surse judiciare citate în februarie de G4Media. Astfel, cei care au fost în închisoare ar putea solicita despăgubiri pentru perioada petrecută în spatele gratiilor, iar banii confiscați de stat ar putea fi returnați.

La data de 8 august 2014, Curtea de Apel București a pronunțat o condamnare definitivă la 10 ani de închisoare cu executare pentru Dan Voiculescu și la 8 ani de închisoare pentru Gheorghe Mencinicopschi, fostul director general al ICA, stabilind un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro.