Tulpina africană de coronavirus a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri

Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus.

Secvențierea probelor a fost făcută în laboratoarele MedLife. Dintr-un lot de 93 de probe analizate aleatoriu, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică.

Cei doi pacienți depistați cu tulpina sud-africană provin din București și Pitești.

„În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești”, transmite MedLife.

Tulpina britanică, predominantă în România

În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de două luni.

Asta înseamnă practic că tulpina britanică a Covid-19 a devenit deja predominantă în România.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a Covid-19.

Aceste cazuri au fost descoperite dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României.

În total, în România, au fost descoperite 272 de cazuri de infectări cu tulpina britanică a Covid-19.

Ultimele 72 de cazuri de infectări cu tulpina britanică au fost depistate de MedLife la pacienți care provin din următoarele județe. 61 dintre cazuri au fost descoperite în București.

  • București – 61 de pacienți
  • Constanța – 4 pacienți
  • Dâmbovița – 2 pacienți
  • Prahova – 1 pacient
  • Ilfov – 1 pacient
  • Galați – 1 pacient
  • Cluj – 1 pacient
  • Teleorman – 1 pacient

„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...