Turcia vrea să-şi schimbe numele la nivel internaţional

Publicat: 23 feb. 2022, 10:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Turcia vrea să-şi schimbe numele la nivel internaţional

Turcia face demersuri pentru a-și revendica identitatea de drept pe scena globală. La aproape 100 de ani după ce a devenit o republică independentă, țara mai cunoscută la nivel global sub numele său occidental vrea să se numească altfel.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat luna trecută o campanie de rebranding oficială care precizează că „Expresia Türkiye reprezintă și exprimă cultura, civilizația și valorile națiunii în cel mai bun mod”, potrivit afar.com.

Guvernul turc speră astfel să pună capăt confuziilor şi glumelor legate de traducerea numelui ţării din limba engleză. Există o tulburare psihologică în Turcia şi chiar un fel de traumă provocată de semnificaţia cuvântului “turkey” în limba engleză, explică Selciuk Candansayar, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Universitar Gazi din Ankara.

Erdogan vrea, turcilor puțin le pasă

Noul nume în limba turcă evită confuzii enervante, căci “turkey” în engleză mai înseamnă şi “curcan”, aminteşte EFE. Republica Turcia, “Turkei” în germană, “Turquie” în franceză sau “Turkey” în engleză, a apărut pe cenuşa Imperiului Otoman, în 1923. Aproape un secol mai târziu, preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, a decis că numele internaţional al ţării sale va fi exclusiv versiunea în limba turcă: “Türkiye”.

Pe plan local, se pare că turcilor nu le pasă. Turcii și-au numit țara Türkiye (care se pronunță aproape la fel ca Turcia, dar cu un „e” moale la sfârșit) de când țara și-a declarat independența în 1923, după ce Imperiul Otoman a fost dezmembrat în urma înfrângerii sale în Primul Război Mondial.