Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată din 1917

Publicat: 23 dec. 2023, 19:01, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată din 1917
Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată din 1917

Pentru prima dată din 1917, Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Această schimbare nu reprezintă doar o modificare a datei de la 7 ianuarie – data Crăciunului în calendarul iulian, folosit de Rusia. Această modificare reprezintă un efort constant al Kievului de a elimina influența Moscovei și de a se alinia cu valorile europene.

Crăciunul rămâne o sărbătoare a speranței și bucuriei. Fabrica de decorațiuni din Klavdievo-Tarasove, aflată într-un mic oraș în afara Kievului, care odinioară furniza decorațiuni întregii Uniuni Sovietice, a resimțit greutățile conflictului armat. Cu doar o treime din echipă revenită la lucru după ocupația rusă din 2022, fabrica produce în continuare decorații, trimițând mici semne de bucurie de Crăciun în întreaga țară.

„Obișnuiam să avem mulți oameni ”, ne spune Leokadia, care lucrează pe această linie de producție din 1978, notează BBC.

Leokadia, prezentă pe linia de producție încă din 1978, își amintește de momentele înfricoșătoare când tancurile rusești au ocupat zona. Cu toate acestea, ea și colegii ei continuă să creeze globuri de sticlă cu grijă și dedicație.

Pe lângă ornamentele tradiționale, decorațiile au acum elemente militare, precum soldați, avioane MIG și chiar un tractor ucrainean care trage un tanc rus. Tamila, una dintre muncitoare, afirmă cu hotărâre că aceste elemente transmit speranța pentru victoria țării lor.

„A fost foarte înspăimântător când tancurile au mers pe stradă”, explică Henya, o altă lucrătoare. „Nu puteam ieși afară. Nu aveam informații, eram izolați de lume. A fost teribil.”

Părintele Andriy subliniază faptul că Ucraina, deși are legături culturale strânse cu Rusia, se consideră mai degrabă vecină a Europei. Schimbarea calendarului este percepută ca fiind un pas către valorile europene, nu ca o îndepărtare de Rusia.

În ciuda provocărilor, părintele Andriy subliniază că iertarea nu poate veni fără o pocăință sinceră din partea Rusiei și încetarea invaziei în curs.