Ucraina și-a mărit producția de îngrășăminte cu 80%. La noi, totul se închide

Publicat: 18 dec. 2023, 22:14, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Ucraina și-a mărit producția de îngrășăminte cu 80%. La noi, totul se închide

În timp ce la noi nu mai funcționează niciun combinat de îngrășăminte chimice, în Ucraina producția s-a mărit, în acest an, cu 80%.  

În 2023, Ucraina a produs 2.050.000 de tone de îngrășăminte, cu 81% mai mult, comparativ cu anul trecut. Chiar și așa aceste volume sunt semnificativ mai mici decât în ​​2021, când s-au produs 5,2 milioane de tone de îngrășăminte cu azot, potrivit Infoindustry IA.

Cum a fost posibil să crească producția?  Ei bine s-a mărit ca urmare a furnizării de energie stabilă, a prețurilor scăzute la gaz și a consumului relativ stabil de îngrășăminte, susține Dmytro Hordiychuk, expert pe piața de îngrășăminte al Infoindustry IA.

Trebuie precizat, însă, că acest nivel de producție este semnificativ mai mic, comparativ cu ​​2021, când se producea 5,2 milioane de tone de îngrășăminte cu azot.

„Deși consumul de îngrășăminte a scăzut la sfârșitul anului 2023, volumul achizițiilor a crescut. Importurile de îngrășăminte au crescut în primul trimestru, iar în al doilea au scăzut. Volumul total al importurilor de îngrășăminte pe bază de azot era la data 18 decembrie 2023 de peste 1,08 milioane de tone, dar piața este pregătită să cumpere mult mai mult”, consideră expertul.

Specialistul afirmă că fermierii ucraineni vor utiliza, în primăvara lui 2024, cel puțin 800.000 de tone de azotat de amoniu și până la 600.000 de tone de uree. O mare parte dintre aceste îngrășăminte au fost deja achiziționate, însă, sunt și mulți fermieri care au amânat să facă achizițiile. Cel mai probabil, aceștia vor trebui să plătească mai mult în perioada următoare.

Ce se întâmplă cu combinatul de la Târgu Mureș

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș a anunțat recent că își suspendă din nou producția de amoniac și îngrășăminte, în luna decembrie, din cauza lipsei „unui angajament strategic clar din partea autorităților”.

Nu este, însă, prima dată când se întâmplă acest lucru. De altfel, în 2022, combinatul a funcționat doar câteva luni, în rest activitatea a fost oprită.

Anunțul conducerii Azomureș vine în contextul în care pe piața românească intră la greu îngrășăminte din Bulgaria, unde statul subvenționează gazele pentru sectorul producției de îngrășăminte chimice, ca să nu mai vorbim de frauda fiscală la import, portul Constanța fiind principala poartă de intrare, după cum precizau reprezentanții companiei.

„Statul român are la dispoziție diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferență cheie față de UE în general – dar din păcate nu le folosește. Drept urmare, chiar dacă celelalte țări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producție, în România, Azomureș – ultima companie de acest gen – se luptă pentru a rămâne operațională”, a declarat Josh Zacharias, directorul general al Azomureș.

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte din România cu o producţia anuală, în condiţii normale de funcţionare, de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, din care aproximativ 75% are ca destinație fermelor româneşti.

Compania face parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.