Un ardei de Buzău iute ca focul

Publicat: 19 nov. 2023, 14:30, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Un ardei de Buzău iute ca focul
https://www.infobaragan.ro/

E iute, atingerea lui se aseamănă cu o arsură, aroma sa provoacă strănut și lăcrimare. Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu măria sa ardeiul iute de Buzău, creație a echipei de cercetători români de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău!

După aspect ai putea zice că e un ardei oarecare, după ce îl tai îți schimbi pe loc părerea. Ardeiul lunguieț de culoare portocalie elimină o aromă (un gaz, mai exact) care irită ochii și provoacă strănut, atingerea sa fără mănuși de protecție produce usturimi puternice la nivelul pielii. E cel mai nou membru al familiei Solanaceae, genul Capsicum, un membru creat prin încrucișarea unui soi de ardei românesc obișnuit cu soiul Habanero, binecunoscut pentru iuțeala sa teribilă. Noul ardei iute a fost creat de o echipă de cercetători de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Numele său de cod este ardeiul L 13A, iar cercetătorii buzoieni lucrează la el încă din 1996.

„Ardeiul a fost obținut după o muncă de peste 20 de ani de cercetare. Au fost realizate încrucișări între linii valoroase de arde iute, linii consacrate la nivel internațional, precum soiul Habanero”, a declarat  dr. ing. Costel Vânătorul, director Banca de Resurse Genertice Vegetale din Buzău. Pe scala Scoville, unitatea de măsură pentru iuțeala ardeilor, soiul buzoian este de 2,4 milioane de unități Scoville. Astfel, soiul de la Buzău depășește cu 200 de unități soiul Carolina Reaper, deținător al recordului. 

„Conținutul atât de mare de capsaicină este atât de agresiv la acest ardei încât îl putem simți inclusiv prin piele, în ochi, și acesta se degajă efectiv în aer. De aceea necesită echipament de protecție, pentru a ne putea proteja pielea, ochii, de iritația acestui conținut extrem de ridicat de capsaicină”, a precizat Bianca Mușat, cercetător științific la aceeași Bancă de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Soiul obținut de cercetătorii buzoieni urmează a fi omologat. Procesul de omologare durează în jur de doi ani. Soiul a fost creat la ideea unui producător de cârnați de Pleșcoi din zonă.