Un bărbat mai avea doar nouă luni de viață și totul s-a schimbat datorită unui tratament revoluționar

Publicat: 13 mart. 2024, 23:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un bărbat mai avea doar nouă luni de viață și totul s-a schimbat datorită unui tratament revoluționar
foto: Cancer360

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, diagnosticat cu glioblastom  – cancerul creierului cel mai agresiv -, căruia medicii îi mai dădeau doar nouă luni de viață, a supraviețuit datorită unui tratament revoluționar.

Bărbatul, diagnosticat în octombrie 2022 cu glioblastom, ar mai fi avut de trăit doar nouă luni, potrivit medicilor.

De reținut că glioblastomul este  tumora cerebrală malignă cea mai agresivă.

După teribilul diagnostic, acest bărbat – Ben Trotman din West Sussex (Anglia) – s-a înscris în primul studiu pentru un tratament inovator. Și spre marea mirare a medicilor, tumora cerebrală letală a dispărut. Potrivit acestora, restabilirea pacientului este ”fără precedent”.

De precizat că, de la începutul anilor 2000, tratamentul în cazul glioblastomului este neschimbat. Pacienții trec prin intervenția chirurgicală și de la caz la caz se prescrie chimioterapie și radioterapie.

Din nefericire, în majoritatea cazurilor, tumora se reface înainte de decesul pacienților. Durata medie de supraviețuire este între 12 și 18 luni.

Un bărbat care îi uimește pe medici

Bărbatul a explicat recent în Daily mail că studiul în care a fost inclus a constat în imunoterapie, în paralel cu tratamentul obișnuit în glioblastom. Imunoterapia presupune folosirea arsenalului natural de apărare a pacientului, pentru mobilizarea sistemului său imunitar, astfel încât acesta să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Este vorba despre un medicament, care încă nu are un nume și care nu este disponibil în mod curent.

Potrivit medicului Paul Mulholland, specialist în cancerul creierului și responsabil al studiului, rezultatele au fost atât de concludente încât se vede la orizont un remediu  contra glioblastomului. ”Cred că avem instrumentele pentru a-l remedia. Trebuie să intervenim mai rapid pentru a da pacienților mai multe șanse de supraviețuire pe termen lung”, a declarat acesta, subliniind că acest procedeu ar putea fi folositor și în cazul altor boli.

Este important nu doar pentru pacienții afectați de un cancer al creierului, dar de asemenea pentru toate celelalte cancere severe, cu rată de supraviețuire mică, așa cum este cancerul pancreasului, subliniază medicul Mulholland.