Dinu Săraru s-a mutat printre stele. Autorul romanului „Niște țărani” avea 92 de ani

Publicat: 02 mart. 2024, 17:40, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Dinu Săraru s-a mutat printre stele. Autorul romanului „Niște țărani” avea 92 de ani

Cunoscutul prozator Dinu Săraru a decedat astăzi, la vârsta de 92 de ani. El este cunoscut pentru cărțile sale, care au alcătuit o frescă a societății românești, atât înainte, cât și după 1989. Fără îndoială, romanele sale „Niște țărani” și „Ciocoi noi cu body guard” au fost unele dintre cele mai citite cărți din literatura contemporană.

Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, în satul Olari al comunei Slătioara, aflată în județul Vâlcea, la 8 km de orașul Horezu.

Era fiul învățătorului Costică Săraru și al Corneliei Săraru. Este tatăl jurnalistei de radio și TV, Ruxandra Săraru.

A fost directorul Teatrului Mic și Teatrului Foarte Mic din București între anii 1977 și 1990. A făcut parte din C.C. al P.C.R.

Mult timp a fost marginalizat de noile autorități rezultate după 1989. Însă președintele Ion Iliescu, în anul 2001, îl numește directorul Teatrului Național din București, funcție pe care a ocupat-o până în 2004.

Romanele sale pe teme țărănești „Niște țărani”, „Dragostea și revoluția” și „Clipa”, care i-au adus faima înainte de 1989, au fost puternic contestate de criticii literari după 1990, pentru adeziunea implicită la stilul romanului socialist, pe tema colectivizării. După cum se știe, colectivizarea s-a realizat cu „liberul consimțământ forțat” și cu marele ajutor dat de Securitate. Romanul său „Clipa” a fost ecranizat în regia lui Gheorghe Vitanidis.

Și romanul scris după 1990, „Ciocoii noi cu body guard” a fost transpus în versiune cinematografică de către regizorul Șerban Marinescu, sub titlul „Ticăloșii”.

În afară de literatură, Dinu Săraru avut și o bogată activitate publicistică și o puternică implicare în viața culturală. El a creat revistele „Noi” și „Clipa” – ediția I, 1992, a fost directorul general al cotidianului „Universul românesc”, a creat revista „Renașterea civilizației rurale românești”, a creat Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, primul Festival Internațional Eco-Etno-Folk Film, Universitatea Țăranească „D.Gusti” și primele echipe de cercetare sociologică de după război.

Dinu Săraru a fost distins cu numeroase premii literare și artistice și premiul Academiei Române.  A fost membru al Academiei Oamenilor de Stiință din România și director fondator al „Magazinului actualității culturale românești CLIPA”, revistă încununată cu „Distincția Culturală” de către Academia Română.