Un hacker român căutat de ani de zile de americani, prins în Columbia

Autoritățile columbiene l-au reținut pe românul Mihai Ionuț Păunescu în aeroportul din Bogota, un hacker internațional căutat de ani de zile de către anchetatorii federali din SUA.

Păunescu ar fi unul dintre creatorii și principalul distribuitor al „Gozi”, un virus informatic care ar fi furat informații din peste un milion de computere, inclusiv de la NASA.

El este urmărit penal în SUA pentru crearea de viruși, hacking, fraude bancare, înșelăciuni prin mijloace electronice. Acuzațiile împotriva sa au fost formulate încă din 2012, potrivit Finance Colombia.

Păunescu, care era urmărit inclusiv de FBI, este acuzat de procurorii americani că face parte din rețeaua cibernetică care a conceput malware-ul „Gozi”.

Acesta era trimis pe mail, iar atunci când fișierul era deschis, se „infiltra” în computere și asigura accesul hackerilor la toate informațiile confidențiale, cum ar fi parole bancare, documente de identitate, coduri numerice personale etc., prin intermediul cărora se făceau, între altele, transferuri bancare frauduloase.

Pagubele produse sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest virus de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Printre victime sunt companii multinaționale, bănci și organizații precum NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole