Un mare fermier din România cumpără un producător de apă minerală

Publicat: 31 mart. 2024, 06:27, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Un mare fermier din România cumpără un producător de apă minerală

Unul dintre cei mai mari fermieri de la noi, cu câteva zeci de mii de hectare de teren lucrate, își diversifică afacerile, intrând pe un nou segment de piață: apa minerală.   

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest SRL și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi SA și Maria Trading SRL intenționează să preia Aqua Bilbor SRL, producătoarea brandului de apă minerală Izvoarele Călimani.

Concret, este vorba de un pachet de 50% din acțiunile producătorului de apă minerală într-o tranzacție estimată la circa 12 milioane de euro, potrivit unor surse din piață. 

Anterior, Aqua Bilbor SRL a fost deținută de Prime Capital Invest SRL. Prime Capital Invest SRL are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrate.

Agro-Chirnogi SA se ocupă de cultivarea cerealelor, iar Maria Trading S.R.L activează pe piața comerțului cu ridicata al animalelor vii și sunt două dintre cele mai importante firme ale grupului controlat de libanezul Jihad El-Khalil. În trecut, acesta a fost anchetat de DIICOT pentru evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani.

Aqua Bilbor S.R.L. produce și comercializează băuturi răcoritoare nealcoolice, ape minerale și alte ape îmbuteliate. Singurul brand din portofoliu – Izvoarele Călimani se vinde la ambalaje de 0,5 litri, 1,5 litri și 2 litri de apă minerală de izvor carbogazificată sau plată.

Sursele de apă minerală naturală provin din munții Călimani, localitatea Bilbor, o zona recunoscută oficial pentru acviferele de apă minerală naturală bogate în minerale.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea notificată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.