Un nou război poate izbucni la granița României în câteva zile

Publicat: 19 nov. 2022, 08:56, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Un nou război poate izbucni la granița României în câteva zile

Uniunea Europeană mai are doar câteva zile pentru a preveni o criză în Balcani. Criză pe care șeful diplomației europene, Josep Borrell, o numește deja „cea mai profundă din 2013 încoace”.

Pe 21 noiembrie, autoritățile kosovare vor începe să-i amendeze pe sârbii kosovari ale căror mașini nu au primit numere de înmatriculare naționale kosovare. Amenda este de 150 de euro, dar pentru sârbii din Kosovo și cei din Serbia este un precedent foarte important.

Problema plăcuțelor de înmatriculare

Propaganda sârbă a funcționat în așa fel încât această problemă, la prima vedere – pur tehnică, să pară un punct fără întoarcere, după care Serbia va pierde în cele din urmă aceste teritorii, se arată într-o analiză Evropeiska Pravda.

Deloc surprinzător, toate încercările anterioare ale Pristinei de a face obligatorii plăcuțele de înmatriculare naționale au întâmpinat o rezistență acerbă din partea minorității sârbe și amenințări din partea Serbiei.

Drept urmare, de fiecare dată UE a făcut presiuni asupra Kosovo pentru a amâna această dată. Numai în acest an, interzicerea numerelor sârbești a fost amânată de două ori.

De data aceasta, însă, autoritățile kosovare consideră că toate concesiile au fost suficiente.

Din 21 noiembrie, șoferii mașinilor cu număr de înmatriculare sârbesc vor fi fi amendați iar din 21 aprilie anul viitor ar trebui să fie în cele din urmă interzise acest tip de plăcuțe.

În acest context, propunerea UE adresată președintelui sârb Aleksandar Vučić și premierului kosovar Albin Kurti, anunțată pe 18 noiembrie, de a veni la Bruxelles pentru discuții pare mai degrabă ca ultima încercare de a evita o criză.

Kosovo se pregătește de confruntare

Inițial, utilizarea obligatorie a numerelor de înmatriculare din Kosovo a fost planificată să fie introdusă de la 1 august, apoi de la 1 septembrie. Din nou – de la 1 noiembrie.

Fiecare concesie făcută de Kosovo în această privință a scăzut credibilitatea guvernului. Și, în același timp, – a adăugat puncte politice președintelui sârb Aleksandar Vučić.

Concesiile nu ar fi fost posibile fără presiuni din partea UE și a Statelor Unite, care nu doreau să obțină un al doilea război în Europa, deși de o amploare mult mai mică decât cea ruso-ucraineană.

Din această cauză, diplomații occidentali au exercitat presiuni asupra Kosovo. I-au recunoscut dreptul de a face acest pas dar au cerut să amâne introducerea pentru o perioadă mai puțin tensionată.

Astfel, în ajunul datei de 1 noiembrie, autoritățile kosovare au fost îndemnate să amâne din nou termenul. Nu pentru o lună sau două, așa cum a fost înainte, ci pentru 10 luni.

Acest lucru ar da cel puțin o oarecare speranță că în această perioadă războiul din Ucraina se va încheia, ceea ce va simplifica soluționarea altor conflicte din Europa. În special, în Kosovo.

Cu toate acestea, Pristina a refuzat să facă o concesie atât de importantă.

În schimb, a anunțat o eliminare treptată a numerelor de înmatriculare sârbești atunci când utilizarea lor devine interzisă, dar până pe 21 noiembrie nu vor fi pedepsiți pentru acest lucru și numai după aceea vor începe să fie amendați. Iar interzicerea finală a acestor numere va avea loc pe 21 aprilie 2023.

Șantajul sârbilor kosovari

Nu a fost suficient pentru sârbii kosovari și pentru Serbia. Aceștia au anunțat că intenționează să înceapă protestele imediat după prima amendă. Și au trecut la șantaj direct – toți polițiștii sârbi (foto), precum și aleșii locali din municipalitățile în care locuiește minoritatea sârbă, au demisionat.

Serbia a anunțat că vor fi compensate integral toate pierderile demisionarilor – de la salariile pierdute la compensațiile pentru deducerile sociale și de pensii. Plățile corespunzătoare ar trebui să înceapă în decembrie.

În acest sens, UE și SUA au decis să închidă din nou ochii la amestecul Serbiei în treburile unui alt stat.

Cei din Kosovo au decis să nu cedeze șantajului și au programat deja alegeri speciale pentru 18 decembrie municipalitățile rămase fără demnitari locali.

Un alt pas al sârbilor kosovari s-a dovedit a fi și mai puțin reușit – nouă membri ai parlamentului kosovar, reprezentând interesele minorității sârbe, au anunțat, de asemenea, demisia.

Acești deputați reprezintă partidul Lista Sârbă, foarte apropiat (și afiliat de facto) partidului progresist sârb, al cărui lider este președintele sârb Vučić.

Cu toate acestea, în termen de 10 zile, deputații supleanți ai Listei Sârbe au venit în parlament și au depus jurământul. Ei au atribuit acest pas dorinței de a „rupe planul viclean al lui Kurty”.

În conformitate cu cerințele Occidentului, pentru a modifica constituția Kosovo este necesar acordul deputaților din minoritatea sârbă.

Lista Sârbă precizează că, dacă candidații lor nu ar fi depus jurământul, reprezentanții altor partide care au ocupat locul al doilea în circumscripțiile „sârbe” și-ar fi câștigat locurile. Spre deosebire de Lista Sârbă, aceste partide, deși reprezintă interesele minorității sârbe, sunt mai loiale cooperării cu guvernul central din Kosovo.

Deloc surprinzător, Lista Sârbă nu numai că intenționează să ignore noile alegeri locale, dar intenționează, de asemenea, să boicoteze organizarea lor. Iar acest lucru face ca confruntarea să fie aproape inevitabilă.

Tensiuni în creștere

Este posibil, cu medierea UE, să se găsească în două zile un compromis care să liniștească atât Belgradul, cât și Pristina?

Și vor începe cu adevărat protestele în masă în două zile? Sârbii au promis că le vor începe după prima amendă, dar din cauza lipsei polițiștilor din municipalitățile „sârbe”, nu va mai fi nimeni care să emită aceste amenzi. Cel puțin dacă nu părăsesc nordul Kosovo, unde locuiesc sârbii.

Guvernul central din Kosovo controlează însă punctele de trecere a frontierei cu Serbia, astfel încât este probabil ca amenzile să fie emise atunci când se încearcă să călătorească în străinătate. Prin urmare, este puțin probabil ca protestele să fie evitate.

În plus, lipsa poliției complică situația infracțională din regiune. Se știe deja despre cazurile de incendiere a mașinilor ai căror proprietari au fost totuși de acord să schimbe numerele de înmatriculare sârbești cu cele emise de Kosovo. Este puțin probabil ca aceste infracțiuni să fie investigate și, în consecință, incendierile vor continua.

Situația este agravată de faptul că sârbii kosovari și-au suplimentat cererile.

Pe lângă refuzul de a interzice plăcuțele de înmatriculare sârbe, aceștia cer legiferarea Asociației Municipalităților Sârbe, un organism care va acorda municipalităților cu populație sârbă un statut aproape autonom.

La un moment dat, crearea unei astfel de asocieri a făcut parte din acordul mediat de UE privind înțelegerea dintre Kosovo și Serbia. Cu toate acestea, Curtea Constituțională din Kosovo a declarat ulterior neconstituționale o serie de dispoziții ale acordului.

Ce poate oferi UE Kosovo și Serbiei?

Presa kosovară a relatat despre pachetul de propuneri primit din partea trimisului special al UE pentru dialog între Belgrad și Pristina, Miroslav Lajčák. Detaliile acestui plan nu sunt făcute publice.

Cu toate acestea, după cum rezultă din comentarii, se cere Kosovo să amâne din nou aplicarea amenzilor pentru numerele de înmatriculare (dar nu este clar câte luni). În schimb, drept compensație, s-ar introduce un regim fără vize până la 1 decembrie 2023 (în prezent Kosovo este singura dintre țările balcanice care nu are un regim fără vize cu UE).

Cu toate acestea, se pare că acest plan nu a funcționat. În primul rând, sârbii kosovari nu se vor mai mulțumi doar cu amânarea datei de începere a amenzilor. Acum, ei cer o respingere completă a interdicției privind numerele sârbești și, în plus, legalizarea Asociației Comunităților Sârbe.

Nu sunt pregătiți de concesii nici cei de la Pristina. O altă concesie va fi o lovitură puternică de imagine pentru guvernul kosovar.

În plus, ideea de a acorda un regim fără vize Kosovo nu este susținută de toate țările UE și, prin urmare, Bruxelles-ul nu poate oferi astfel de garanții în acest moment.

Cu fiecare oră care trece, devine din ce în ce mai dificil să se evite o nouă escaladare a tensiunilor în Balcani.