Un nou tratament contra bolii ficatului gras non-alcoolic, tot mai des întâlnită la copii și tineri

Publicat: 15 mart. 2024, 14:58, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Un nou tratament contra bolii ficatului gras non-alcoolic, tot mai des întâlnită la copii și tineri
foto: România Liberă

Un nou tratament contra bolii ”ficatul gras” într-o formă gravă a fost aprobat de Agenția Americană a Medicamentului  (FDA), boală despre care prof. univ. dr. Liliana Gheorghe spune că înregistrează o creștere la copii, adolescenți și tineri.

Noul tratament contra bolii ficatului gras a fost conceput de Madrigal Pharmaceuticals și este autorizat pentru adulții cu steatohepatită non-alcoolică (NASH) și care suferă de fibroză hepatică.

Tratament cu acțiune asuplra leziunilor

Până acum, acești pacienți „nu aveau un medicament care să poată acționa direct asupra leziunilor ficatului lor”, a precizat într-un comunicat Nikolay Nikolov, din cadrul  FDA.

Noul tratament se ia pe cale orală, o dată pe zi și presupune o alimentație echilibrată și evitarea sedentarismului. Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea și greața. Prof. univ. dr. Cristian Gheroghe, șef de Clinică la Institutul Clinic Fundeni, spune că acest tratament se adaugă celor existente deja contra acestei afecțiuni, ”administrate injectabil, pe termen îndelungt, cu indicații foarte precise”.

Aprobarea Agenției Americane pentru Medicamente (FDA), „aduce speranță milioanelor de americani”, a reacționat Fundația Americană pentru Ficat într-un comunicat de presă. Autorizarea a fost emisă  pe baza rezultatelor unui studiu clinic în care au fost incluse 900 de pesoane, la care s-a observant un beneficiu real după 12 luni de tratament, comparativ cu cele care au primit placebo.

Obezitate, diabet, ficat gras

Medicii spun că boala ficatul gras – ca și obezitatea și diabetul –  este specifică omului modern, care își neglijează alimentația și  este sedentar.  

Potrivit FDA, este de așteptat ca NASH să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în 2025.

Se estimează că una din trei sau patru persoane este afectată fie de ficat gras simplu, fie de steatohepatită sau ciroză. Incidenţa ficatului gras non-alcoolic creşte cu aproximativ unu la sută pe an, în paralel cu pandemia obezităţii şi diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalităţii prin boala cronică hepatică cauzată de ficat gras non-alcoolic până în 2030″, subliniază prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, șef de Clinic la Institutul Clinic Fundeni.

Recomandări

Pentru prevenția  acestei afecţiuni, chiar ameliorarea stării de sănătate  în cazul persoanelor diagnosticate deja, prof. univ. dr. Liliana Gheorghe recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Aceasta presupune: mişcare fizică zilnică, dietă echilibrată, evitarea alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri, menţinerea unei greutăţi corporale normale.

Prof. univ dr. Liliana Gheorghe insistă asupra adoptării unui stil de viață echilibrat în condițiile în care se înregistrează o ”creștere a cazurilor de ficat gras non-alcoolic la tineri, copii și adolescenți”: ”unul din cinci tineri sub 25 de ani având steatoză sau steatohepatită non-alcoolică”.