Un nutrient din carnea de vită ”ucide” celulele canceroase

Publicat: 04 nov. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nutrient din carnea de vită ”ucide” celulele canceroase
foto: Retetele mele dragi

Acidul trans-vaccenic (TVA), un acid gras prezent în carnea de vită și lactate, ar putea îmbunătăți capacitatea organismului nostru de a lupta contra tumorilor și de a distruge celulele canceroase, susțin cercetătorii de la Universitatea din Chicago.

Studiul de data recentă, publicat în revista de știință Nature, arată că un acid gras – acidul trans-vaccenic (TVA) – prezent în unele produse din lapte și în carnea de vită, ar fi o armă eficientă contra unor tipuri de cancer. Acest acid gras ar ajuta celulele TCD8+ (limfocitele T – celulele esențiale ale imunității) să se infiltreze în tumori și să neutralizeze celulele canceroase.

Pacienții cu rate ridicate de TVA în sânge, ar răspunde mai bine la imunoterapie. Acest studiu sugerează  că TVA ar putea fi un potențial supliment nutrițional care să completeze tratamentele cancerului.

”Numeroase studii încearcă să decifreze legătua între alimentație și sănătatea omului și este foarte dificil să înțelegem mecanismele care stau la bază din cauza varietății alimentelor pe care le consumăm. Dar dacă ne vom concentra doar pe nutrienți, vom începe să observăm cum aceștia influențează fiziologia și patologia”, spune Jing Chen, profesor la Jannet Davison Rowley – Universitatea din Chicago, unul dintre autorii studiului. ”Și concentrându-ne pe nutrienți care pot activa răspunsurile limfocitelor T, noi am descoperit unul care întărește în mod real imunitatea antitumorală, activând o cale imunitară importantă”, explică în continuare acesta.

Rezultate

Studiul a fost efectuat pe șoareci. La cei care au beneficiat de un regim bogat în TVA s-a observat o reducere semnificativă a potențialului de creștere a celulelor melanomului și cancerului colonului, comparativ cu șoarecii cu regim obișnuit. De asemenea, regimul TVA a îmbunătățit capacitatea celulelor limfocite să se infiltreze în tumori.

Cercetătorii au analizat și eșantioane de sânge prelevate de la pacienții care urmau tratament de imunoterapie. Ei au constatat că pacienții prezentând rate ridicate de TVA aveau tendința de a răspunde mai bine la tratament, comparativ cu pacienții cu un nivel scăzut de TVA. Astfel, TVA îmbunătățește capacitatea imunoterapiei de a distruge celulele leucemice.

Studiul pledează pentru folosirea TVA ca supliment alimentar pentru a potența unele tratamente contra cancerului bazat pe celulele T.

Totuși, nu trebuie să abuzăm. Deoarece sunt numeroase studii care avertizează asupra efectelor nefaste ale consumului excesiv de carne roșie și lactate.