Un primar din Dolj le duce apă cu cisterna crescătorilor de animale

Publicat: 02 aug. 2022, 15:15, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Un primar din Dolj le duce apă cu cisterna crescătorilor de animale

Primarul comunei Călăraşi, situată în apropiere de Dunăre între Bechet şi Dăbuleni, din sudul judeţul Dolj, Sorin Sandu, i-a anunțat pe localnicii care au animale că în situaţia în care au probleme majore în alimentarea cu apă, le va trimite apă cu cisterna ca să-i ajute să depășească situația. 

În zonă, gradul de secetă este unul fără precedent, iar din cauza acestui fenomen prelungit cultura de porumb a fost afectată aproape în totalitate, iar fântânile şi canalele de apă au secat, fiind redusă şi pânza freatică.

„Dacă au unde să depoziteze temporar apa, îi putem ajuta cu aducerea unor cantităţi de până la 5 tone de apă, până după trecerea acestei perioade de secetă. Este o măsură de anticipare a unor probleme. Acum două zile a venit un cioban care avea apă în mod natural în nişte canale şi m-a rugat omul să îi trimit buldoexcavatorul şi să mai sap acolo şi i-am trimis buldoexcavatorul şi i-am săpat şi mi-am dat seama că ar putea fi şi alţii în situaţia asta. Cine are nevoie să vină şi le trimit apă, pentru că avem două cisterne, una pentru pompieri şi cu cealaltă le pot duce la 7-8 zile câte o cisternă, cu condiţia să o depoziteze în condiţii bune să o poată folosi. Au avut nişte fântâni şi puţuri forate, dar au secat şi sunt cu apa la limită”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Călăraşi,

El spune că că porumbul este compromis în proporţie de 80%, cultura de pe nisip – 100%, iar cultura din Lunca Dunării în proporţie de 60-70%.

„Avem circa 1.000 hectare de porumb la Călăraşi. La noi este mult mai gravă situaţia, pentru că nicio plantă nu poate rezista la 60-70 grade Celsius pe sol, cât este aici temperatura pe nisip. I-a ars rădăcinile şi s-a terminat. Or porumbul degeaba îl mai vedem în picioare, pentru că bobul nu se mai formează. Iar situaţia aceasta este în Lunca Dunării, nu oriunde. Ar mai fi fost nevoie de o ploaie, de o apă mai bună şi majoritatea culturii de porumb s-ar fi făcut. Însă acum ne confruntăm cu o calamitate de excepţie, situaţie care excede cadrul legal. Situaţia de acum este fără precedent şi ar fi nevoie de un act normativ care să sprijine cererea oamenilor afectaţi măcar pentru cultura de porumb”, a precizat Sorin Sandu.