Unde se află cel mai mic oraș din lume

Publicat: 24 dec. 2023, 17:30, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Unde se află cel mai mic oraș din lume

Doar 30 de locuitori, atât are cel mai mic oraș din lume. Localitatea se află în Croația și constituie un exemplu rar în ceea ce privește conservarea arhitecturii medievale.

Cel mai mic oraș de pe mapamond se numește Hum și se găsește în Croația, provincia Istria. Localitatea este amplasată într-o zonă pitorească, pe un deal, având 100 de metri lungime și 30 lățime, adică cam cât să încapă două străzi.

Toată populația se limitează la 30 de oameni, în general, însă, se înregistrează și variațiii de la an la an, tendința fiind de creștere.

Ce spune legenda despre cel mai mic oraș

Pentru prima dată, acest oraș a fost menționat în documente în secolul al XII-lea, cu numele de „Cholm”. Legenda spune că Hum a luat naștere la momentul în care uriașii care construiau orașele din apropiere, pe Valea râului Mirna, au luat decizia de a folosi puținele stânci rămase pentru a construi un oraș în miniatură.

Cele mai vechi construcții datează din secolul al XI-lea. Atunci, a fost construit primul rând de case în interiorul zidurilor, pe rămășițele unei fortificații mai vechi. Un turn de veghe, un clopot și primăria au fost construite în secolul al XVI-lea.

Partea uimitoare legat de acest oraș este faptul că în mare parte și-a păstrat aspectul din acele vremuri. Cei care ajung aici, sunt întâmpinați de porți placate cu cupru inscripționate cu o scriere veche care îi avertizează pe potențialii răufăcători că vor avea probleme dacă vin cu intenții rele.

Tot la Hum se mai află două biserici și un turn înalt de 22 de metri, construit în 1552.

De numele acestui oraș din Croația se leagă și Biska, un brandy de fructe infuzat cu vâsc realizat după  o rețetă veche de 2.000 de ani sau cel puțin așa se spune.

Sărbătorile locale la Hum

La sfârșitul lunii octombrie, aici are loc festivalul anual Grappa, o sărbătoare specială dedicată acestui brandy, la care participă producători locali din toată zona.

 Mai există și un ritual care datează din secolul al XVI-lea numit „alegerea prefectului” și care este respectat în fiecare an. Bărbații se strâng la primărie în iunie, când este declarată ziua orașului Hum, pentru a alege prefectul orașului, responsabil cu soluționarea litigiilor și stabilirea pedepselor pentru cei găsiți vinovați de conduită nepotrivită.