Unghiile false, frumoase, dar extrem de periculoase!

Publicat: 15 apr. 2024, 22:50, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Unghiile false, frumoase, dar extrem de periculoase!

Produsele folosite pentru aplicarea unghiilor false, adesea direct pe unghia naturală, reprezintă un risc pentru sănătate din cauza substanțelor chimice din conținutul acestora.

Publicația ”60 de milioane de consumatori” din Franța a analizat trei categorii de unghii false care există pe piață sau în saloanele de manichiură și pedichiură: capsule cu lipici, unghii false cu gel și unghii false cu  rășină acrilică. Prima soluție este simplă și mai presus de toate foarte rapidă. Acestea sunt capsule prefabricate, lăcuite sau nu, care se pun pe unghie cu un adeziv pe bază de cianoacrilat de etil. Rășina acrilică se formează după ce sunt omogenizate două substanțe: o pudră polimerică și un lichid numit monomer. Odată aplicată pe unghie, rășina acrilică se usucă la contactul cu aerul.

Reacții alergice puternice

Potrivit specialiștilor, aceste substanțe chimice pot provoca numeroase reacții alergice: mâncărimi puternice, arsuri, umflături la nivelul degetelor. Rășina acrilică poate să genereze iritații și eczeme. Și aceste reacții se pot extinde și pe restul corpului, în special pe față, atunci când o atingem cu mâna.

Agresarea unghiilor naturale

Acrilul are o acțiune nocivă exact sub cuticule, adică în zona de unde unghia naturală își extrage substanțele necesare bunei funcționări. Astfel, această substanță provoacă subțierea și fragilizarea unghiei naturale, exfolierea și îngălbenirea acesteia.

În cazul unghiilor false cu gel, riscurile sunt și mai mari, deoarece procedura presupune și acțiunea sub lampa UV. Dar această tehnică sporește riscul de cancer al pielii, motiv pentru care se recomandă folosirea acestor unghii cât mai rar, la ocazii speciale.

Risc de infecții

În spațiul dintre unghii și adezivul sau gelul folosit pentru fixarea unghiilor false se pot dezvolta multe ciuperci și bacterii. De aici și până la declanșarea unei infecții nu mai este decât un pas. În această situație, unghia naturală își modifică total cularea: ori se îngălbănește, ori se înverzește. Medicii mai avertizează că  substanțele folosite la îndepărtarea unghiilor false pot fi cauza apariției onicolizei. Aceasta este o infecție a unghiilor, în general nedureroasă, care constă în dezlipirea unei porțiuni din unghie și decolararea acesteia. Tratarea onicolizei este esențială pentru a preveni pierderea definitivă a unghiei.

Această infecție a unghiei este frecventă în rândul femeilor care folosesc frecvent lacuri de unghii și substanțe de îndepărtare a acestora.