Unifarm, o catastrofă pentru economia românească în ultimii trei ani

Publicat: 10 oct. 2023, 09:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Unifarm, o catastrofă pentru economia românească în ultimii trei ani

Unifarm, companie a Ministerului Sănătății, a devenit celebră în anii pandemiei. Existența sănătoasă de până atunci a fost bulversată de creșteri bruște ale pierderilor.

Compania despre care se spune că asigură rețeaua sanitară cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, etc. a raportat din 2019 și până în 2022 pierderi totale de 560 milioane de lei, adică aproape 120 milioane de euro. Aceaste valori sunt total neobișnuite dacă punem evoluția societății de până atunci, însă trebuie să punem totul în context: pandemia și debandada medicamentelor din acea perioadă.

Dacă privim indicatorii de mai sus observăm situația lină de până în 2018, cu un profit situat într-o marjă de 500 mii-3 miloane de lei, și o cifră de afaceri pe un trend crescător. 2019-2020 au dat peste cap societatea românească dar și Unifarm, compania condusă atunci de Adrian Ionel, un om apropiat de fostul premier Victor Ponta.

Datele apărute în 2023 arată că Unifarm a trecut din nou pe profit, ceea ce arată că societatea s-a întors la bunele practici de dinaintea pandemiei.

Condamnat, apoi iertat

Totul a fost un scandal atunci, Curtea de Conturi găsit foarte multe matrapazlâcuri, iar Adrian Ionel a fost condamnat de instanța de fond la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. În acest an, Curtea de Apel Bucureşti a dispus însă ca el să fie achitat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la trafic de influenţă, pe motiv că faptele nu există.

De asemenea, judecătorii au decis încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, pentru infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, el fiind condamnat doar pentru instigare la fals intelectual, respectiv un an cu amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani.

În acelaşi dosar, Daniela Lizica Maria Radu, fost şef serviciu comercial al CN Unifarm SA, a primit tot un an cu amânare (la instanţa de fond primise 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare).

De asemenea, judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de compania Unifarm împotriva celor doi.

Plăți nelegale, avansuri nedecontate, produse expirate

Cifra de afaceri a Unifarm a sărit brus în perioada pandemiei, dar acea creștere nu a fost una sănătoasă, și asta o aflăm de la Curtea de Conturi.

Managementul companiei Unifarm a utilizat și gestionat în mod defectuos resursele financiare necesare pentru achiziții de produse specifice combaterii pendemiei de COVID-19, conducând la plăți nelegale, avansuri nedecontate şi pierderi rezultate din expirarea produselor aflate pe stoc, se arată într-un document elaborat de Curtea de Conturi. De asemenea, au fost constatate situații de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, privind exactitatea și realitatea situațiilor financiare, pentru care s-au consemnat recomandări cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pentru înlăturarea deficiențelor.

Din sumele unor împrumuturi provenite din credite garantate și finanțate de către statul român, CN „UNIFARM” SA a efectuat plăți în sumă totală de 55.384 mii lei în alte scopuri decât cele pentru care au fost contractate, nerespectând astfel destinația fondurilor publice contractate, respectiv pentru achiziția de urgență de material și echipament sanitar în contextul pandemic în România, astfel:

– a utilizat suma de 53.817 mii lei pentru închiderea unui alt contract de credit aflat în derulare (credit multiprodus acordat pentru finanțarea activității proprii);

– a efectuat plăți în valoare de 1.567 mii lei pentru servicii de custodie și închiriere spații.

La data scadenței, CN „UNIFARM” SA nu a efectuat rambursări în contul împrumutului acordat de MF. Solicitarea de către CN „UNIFARM” SA a împrumutului în valoare de 1.150.000 mii lei nu a fost supusă aprobării membrilor CA și AGA.

Având în vedere faptul că au fost achiziționate produse în valoare de 919.299 mii lei (fără TVA), iar volumul total al acestor produse (evaluate la preț de achiziție) care au fost valorificate prin comercializare a fost de 197.208 mii lei, s-a constatat faptul că, în fapt, Compania a valorificat prin comercializare 21% din totalul produselor specifice combaterii pandemiei de COVID-19, care au fost achiziționate din creditele contractate.

Deși, în anul 2020, CN „UNIFARM” SA a constituit venituri din operațiuni de comercializare a produselor specifice combaterii pandemiei în valoare de 221.838 mii lei, Compania nu a efectuat rambursări în contul împrumutului acordat de MF, nici pe măsura încasării acestor venituri și nici după data scadenței.

Procedând astfel, dobânzile acumulate pentru neachitarea la termenul scadent a sumelor datorate MF reprezintă cheltuieli suplimentare, care au fost efectuate fără bază legală, în detrimentul patrimoniului CN „UNIFARM” SA. Prin Decizia de instituire a măsurilor asiguratorii, emisă de către Serviciul de Executare Silită din cadrul ANAF, au fost dispuse măsuri asiguratorii sub forma sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile proprietate a debitorului.

CN „UNIFARM” SA a efectuat achiziții fără respectarea prevederilor legale aplicabile domeniului achizițiilor publice și fără asigurarea condițiilor de eficiență economică și a unor clauze avantajoase pentru Companie. În unele cazuri, CN „UNIFARM” SA a utilizat, în mod nelegal, fondurile împrumutate pentru achiziția în regim de urgență de produse destinate tratării și combaterii pandemiei de COVID-19, prin realizarea achizițiilor fără a aplica dispozițiile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și ale actelor normative subsecvente emise în aplicarea acesteia, fapt care a condus la încheierea de contracte dezavantajoase pentru Companie, crearea nejustificată de stocuri fără desfacere sau achiziția unor produse care nu s-au putut valorifica din cauza neacceptării de către unitățile sanitare.

Achizițiile efectuate nu au avut la bază vreo fundamentare a necesităților ori specificații tehnice prin care CN „UNIFARM” SA să descrie în mod obiectiv cerințele, prescripțiile și caracteristicile de natură tehnică a produselor de care aceasta avea nevoie, existând situații în care au fost achiziționate produse pentru care nu au fost prezentate documente care să ateste conformitatea acestora, se arată în raportul Curții.

În fapt, CN „UNIFARM” SA a realizat aceste achiziții într-o manieră lipsită de transparență, în majoritatea cazurilor direct de la firme intermediare și nu de la producători, fără o cercetare prealabilă a pieței și fără solicitarea de oferte și de la alți potențiali ofertanți, astfel încât selecția contractanților să-i garanteze realizarea acestor achiziții în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate, conform Curții de Conturi.

În cazul tuturor achizițiilor supuse verificării, CN „UNIFARM” SA a acceptat ca atare condițiile acestor operatori și a încheiat cu aceștia contracte care nu conțin clauze avantajoase pentru Companie, finanțând aceste firme prin efectuarea de plăți în avans (în unele cazuri, plătind integral produsele înainte de expedierea acestora), fără a le solicita constituirea unor garanții de bună execuție pentru a se asigura de onorarea cantitativă, calitativă și la termen a contractelor.

Au fost acordate avansuri furnizorilor, care au rămas nedecontate/neregularizate până la data auditului (exemplificăm suma de 10.198 mii lei, care reprezintă plăți efectuate în avans de către Companie unui furnizor, care nu au fost justificate prin mărfuri livrate și pentru care nu au fost întreprinse demersuri de recuperare de către entitate).

În fapt, prin această modalitate de realizare a achizițiilor, CN „UNIFARM” SA a avantajat anumiți operatori economici și i-a finanțat din fondurile publice puse la dispoziția Companiei prin intermediul creditelor garantate de stat, în unele cazuri fiind prejudiciat bugetul entității.

În condițiile în care CN „UNIFARM” SA nu a avut comenzi ferme sau solicitări pentru produsele achiziționate, cantitățile achiziționate au fost supradimensionate, Compania a acumulat stocuri de produse destinate tratării și combaterii pandemiei de COVID-19, existând situații în care produsele s-au degradat și chiar au expirat, nemaifiind posibilă valorificarea acestora.

La data de 31 decembrie 2020, CN „UNIFARM” SA deținea mărfuri aflate în stoc în valoare totală de 789.275 mii lei, din care produse specifice combaterii pandemiei de COVID-19 în valoare de 690.727 mii lei, reprezentând 87,50% din totalul stocurilor.

Din cauza necomercializării mărfurilor, valoarea totală a stocurilor expirate a fost de 79.846 mii lei, din care stocuri de materiale specifice combaterii pandemiei de COVID-19 în valoare de 58.592 mii lei.

Procedând astfel, Compania nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile stabilite prin statut și nu a respectat principiile de eficienţă economică şi profitabilitate în funcţionarea societăţii.

În ceea ce privește modul de asigurare de către entitate a rețelei sanitare cu produse specifice combaterii pandemiei de COVID-19 (echipamente, medicamente, produse farmaceutice şi parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură şi alte produse din producţia internă proprie şi din import), s-a constatat faptul ca ieșirile de produse, respectiv produsele comercializate de Companie pentru asigurarea rețelei sanitare cu produse specifice combaterii pandemiei de coronavirus reprezintă aproximativ 21 % din totalul achizițiilor care au fost efectuate în acest scop.

Dintre factorii care au determinat procentul scăzut al vânzărilor Companiei în anul 2020 sunt exemplifcați: nerespectarea termenului contractual de către furnizorii cu care CN „UNIFARM” SA a încheiat angajamentele legale, precum și prețurile mari de achiziție ale UNIFARM care s-au translatat în preţuri de vânzare pe măsură.

Stocuri în valoare de 23.136 mii lei au fost depozitate necorespunzător, existând riscul deteriorării acestora. Prin supraestimarea valorii de achiziție a testelor rapide pentru detectarea virusului COVID-19 și prin supradimensionarea necesarului de astfel de produse, bugetul Companiei a fost prejudiciat cu suma de 929 mii lei (contravaloarea a 24.331 de teste rapide de diagnosticare a virusului COVID-19, care au expirat în anul 2021), la care se adaugă dobânzi legale penalizatoare.

Patrimoniul CN „UNIFARM” SA a fost prejudiciat cu suma de 496 mii lei, reprezentând contravaloarea unor produse expirate.

Patrimoniul CN „UNIFARM” SA a fost prejudiciat cu suma de 8.795 mii lei, din care suma de 8.421 mii lei fără TVA reprezintă valoarea stocurilor de kituri de recoltare și transport TBA UTM expirate, la care se adaugă dobânzi legale penalizatoare.

Patrimoniul CN „UNIFARM” SA a fost prejudiciat cu suma de 10.996 mii lei, reprezentând contravaloarea produselor Novel Coronavirus (2019-nCov) Nucleic Acid Diagnostic Set (PCR Fluorescence Probing) 24 teste/kit, care au expirat.

Bugetul Companiei a fost prejudiciat cu suma de 14.133 mii lei, reprezentând contravaloarea penalităților de întârziere reținute de către beneficiarul primului spital mobil, la care se adaugă dobânzile legale și suma de 19.509 euro, reprezentând valoarea dobânzilor de întârziere aferente sumelor nerestituite la termen MFP.

Patrimoniul CN „UNIFARM” SA a fost prejudiciat cu suma de 5.356 mii lei, reprezentând contravaloarea unor materiale sanitare și dispozitive medicale achiziționate fără fundamentarea unui necesar, care nu au fost vândute unităților spitalicești și care au expirat în gestiunea Companiei.

Bugetul Companiei a fost prejudiciat cu suma de 4 mii lei, reprezentând penalitățile pentru întârziere neaplicate de către CN „UNIFARM” SA unui operator economic.

Bugetul Companiei a fost prejudiciat cu suma de 124 mii lei (26.000 euro), reprezentând contravaloarea unui echipament PCR second-hand achiziționat fără respectarea prevederilor legale, acesta nemaiputând fi valorificat prin revânzare către spitale.

Din cauza nerespectării prețurilor unitare stabilite în cadrul unui contract pentru achiziția de dispozitive și echipamente medicale, CN „UNIFARM” SA a efectuat plăți nelegale în sumă de 274 mii lei (57.672 euro), reprezentând plăți efectuate peste nivelul celor cuvenite.

Bugetul Companiei a fost prejudiciat cu suma de 170 mii lei, reprezentând indemnizații acordate fără documente justificative și indemnizații acordate directorilor generali care au îndeplinit și calitatea de administratori ai CN „UNIFARM” SA, în pofida nerealizării indicatorilor-cheie de performanță pentru anul 2020. La nivelul Companiei nu au fost întreprinse demersuri de verificare a realității sumelor plătite din bugetul entității, care trebuiau acordate în vederea realizării unor obiective și criterii de performanță.